Tuomet CŽA paragino Kyjivą nevykdyti operacijos, pranešė Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NOS, bendradarbiavęs su Vokietijos transliuotoju ARD ir nacionaliniu savaitraščiu „Die Zeit“.

CŽA įspėjo Ukrainą „gavusi nerimą keliantį pranešimą iš Nyderlandų karinės žvalgybos tarnybos (MIVD), kuri apie planus sužinojo iš ukrainietiško šaltinio“, sakė NOS.

Laikraštis „The Washington Post“ praėjusią savaitę pranešė, kad CŽA apie Ukrainos planus gavo žinių iš vienos Europos šalies žvalgybos, tačiau nenurodė, iš kurios.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren, paklausta apie šiuos pranešimus, atsisakė juos komentuoti.

„Aš negaliu komentuoti mūsų žvalgybos tarnybų darbo“, – sakė ji žurnalistams per spaudos konferenciją Amsterdame, pridurdama, kad incidentą tiria Vokietija, Švedija ir Danija.

Dujotiekius „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, nutiestus gamtinėms dujoms iš Rusijos į Vokietiją transportuoti, rugsėjo 26 dieną sudrebino povandeniniai sprogimai.

Nyderlandai kartu su Rusija, Prancūzija ir Vokietija buvo viena iš pagrindinių „Nord Stream“ projekto dalyvių.

Kaltinimai buvo mesti kelioms šalims, įskaitant Rusiją, JAV ir Ukrainą, tačiau visos jos neigė atsakomybę. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį dar kartą paneigė Kyjivo dalyvavimą.

Plane, kurį esą perėmė Nyderlandų žvalgyba, teigiama, kad už operaciją, kurioje dalyvavo nedidelė narų komanda su burlaiviu, buvo atsakingas aukščiausio rango Ukrainos generolas Valerijus Zalužnas, o V. Zelenskis apie tai nieko nežinojo, teigė NOS.

Pasak NOS, jie kartu su Vokietijos žiniasklaida kalbėjosi su keliais tarptautiniais žvalgybos šaltiniais, kurie žinojo apie MIVD dalyvavimą.

„The Washington Post“ teigė, kad dokumentuose, kuriuos nutekino JAV oro nacionalinės gvardijos kompiuterių technikas, matyti, jog neįvardyta Europos šnipinėjimo tarnyba 2022 metų birželio mėnesį apie planą pranešė JAV Centrinei žvalgybos agentūrai.

O Vokietijos tyrėjai tiria įrodymus, esą Lenkija buvo naudojama kaip operacijos parengiamoji bazė, šeštadienį pranešė „The Wall Street Journal“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją