„Iškart po to, kai Nyderlanduose apsilankęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad ES turėtų laikytis kuo toliau nuo bet kokių galimų Pekino ir Vašingtono susidūrimų, Nyderlandų žvalgybos agentūra sureagavo. Jos manymu, Kinija yra didžiausia grėsmė Nyderlandų ekonominiam saugumui“, – teigiama pateiktoje medžiagoje.

Kinija iškart pasipiktino, ir šalies užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas pareiškė, kad atitinkami pareigūnai turėtų nustoti teikti pernelyg didelę reikšmę vadinamajai „Kinijos grėsmės“ istorijai.

Kovo mėnesį Nyderlandų užsienio reikalų ministras Wopke‘ė Hoekstra teigė, kad Kinija turėtų problemų, jeigu imtų tiekti ginkluotę Rusijai karui su Ukraina.

Politinė įtampa veikia ir prekybos ryšius, nes Nyderlandai, kur yra įsikūrusi lustų gamybos milžinė ASML, sutiko prisijungti prie JAV pastangų apriboti lustų technologijų eksportą į Kiniją. Toks posūkis įvyko paaiškėjus, kad buvęs darbuotojas iš Kinijos pasisavino įslaptintą informaciją iš ASML.

JAV prezidentas Joe Bidenas artimiausiomis savaitėmis ketina pasirašyti dekretą, kuriuo būtų apribotos amerikiečių bendrovių investicijos į pagrindinius Kinijos ekonomikos sektorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)