Kyjivo politiniuose bei verslo sluoksniuose A. Jermakas laikomas antru įtakingiausiu asmeniu šalyje, kai kas mano, kad jis turi didesnę įtaką net už prezidentą, rašo P. Starobinas. Anot jo, esą stiprėja būgštavimai, kad prie A. Jermako pradėjo formuotis „nauja oligarchijos sistema“.

Kovos su korupcija centro direktorė Darja Kaleniuk, kaip rašoma straipsnyje, P. Starobinui atskleidė Ukrainos politinės bei ekonominės valdžios struktūros realijas V. Zelenskio ir A. Jermako vadovavimo laikotarpiu.

Pasak jos, 2022 metais prasidėjusi plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą iš esmės sunaikino oligarchų kartą, kuri nuo pat šalies nepriklausomybės atgavimo laikų naudojosi visiška veiksmų laisve grobstant Ukrainos ekonomiką. Senieji „titanai“ nebeturi tokios galios, kokią kadaise turėjo parlamentui ir žiniasklaidai, o didelė dalis jų pramoninio turto atsidūrė teritorijose, kurias laikinai okupavo Rusijos kariuomenė.

Tačiau blogoji pusė, D. Kaleniuk teigimu, yra ta, kad A. Jermakas kuria naują oligarchijos sistemą, kuriai pats vadovauja. Pasak jos, A. Jermakas per savo pavaduotojus prezidento kanceliarijoje ir ministrų kabineto narius imasi manevrų, kad galėtų kontroliuoti didelę dalį Ukrainos ekonomikos, taip pat teisėsaugos ir saugumo tarnybas.

Tai, ką ji atskleidė, iš esmės yra atsitiktinės oligarchijos formavimas prisidengus karo padėtimi, rašo žurnalistas. Tokie nuogąstavimai dėl A. Jermako Kyjive esą skamba vis garsiau.

„A. Jermakas yra tarsi tėvelis, kuris moko šiuos vaikus, kaip valdyti verslą“, – žurnalistui sakė kitas pašnekovas, vienos trąšų bendrovės generalinis direktorius Jurijus Alatorcevas. Sakydamas „verslas“, J. Alatorcevas galvoje turi politinę korupciją. Jis taip pat priminė, kad A. Jermakas ir V. Zelenskis kontroliuoja valdančiąją partiją „Liaudies tarnas“, kuri turi daugumą parlamente.

A. Jermakas neigia, kad naudojasi tarnyba V. Zelenskio kanceliarijoje Ukrainai grobstyti. A. Jermako patarėja Darja Zarivna P. Starobinui sakė, kad tokia kritika atspindi prieš Ukrainos vadovybę pradėtą informacinį karą, kurį vykdo Rusija. Ji taip pat pridūrė, kad V. Zelenskio komandai oponuojantys „ukrainiečių oligarchai“ naudojasi Ukrainos „žiniasklaidos rinka“, kad užkirstų kelią kovos su korupcija reformoms.

Korupcija, jau seniai užkrėtusi šalies politinę sistemą, kelia nerimą toli nuo valdžios sluoksnių esantiems ukrainiečiams. Tuo pat metu, kaip pažymi straipsnio autorius, Baltieji rūmai tikisi, kad būtent Ukrainos prezidento kanceliarija išnaikins sisteminę korupciją šalyje.

Nėra abejonių, kaip sako A. Jermakas, kad Kremliaus propagandistai Maskvoje trokšta pavaizduoti V. Zelenskio vyriausybę kaip vagių irštvą. Tačiau, kaip teigia P. Starobinas, nuomonės, kad A. Jermakas, pasitelkdamas abejotinius pavaduotojus, formuoja oligarchinį klaną, sklinda iš labiausiai į Vakarus orientuotos ir išsilavinusios Ukrainos visuomenės dalies.

Buvęs „Ukrnaftos“ viceprezidentas Romanas Ilto, dabar dirbantis Švedijos ambasadoje Kyjive ir sprendžiantis energetikos bei ekologijos klausimus, teigė, kad prasidėjus karui, energetikos sektoriaus kontrolę perėmė „naujai gimęs“ oligarchų klanas, vadovaujamas A. Jermako. Jis atkreipė dėmesį, kad „Ukrnafta“ ir kitos strategiškai svarbios įmonės perėjo valstybės žinion.

R. Ilto pamini A. Jermako pavaduotoją Rostislavą Šurmą, kuris daug metų dirbo Rinato Achmetovo valdančiojoje bendrovėje, o tuomet tapo energetikos ir kitų ekonomikos sektorių kuratoriumi šalies prezidento kanceliarijoje. Kaip ir Olegas Tatarovas, R. Šurma taip pat laikomas A. Jermako „mašinos“ dalimi.

Kaip straipsnyje pastebi P. Starobinas, apklausų duomenimis, ukrainiečiai korupciją įvardija kaip esminę kliūtį verslo plėtrai šalyje. Ukrainiečiai apklausose taip pat teigia, kad būtų „tikslinga“, jog užsienio partneriai teiktų karinę pagalbą „su sąlyga, kad Ukrainoje bus veiksmingai kovojama su korupcija“. „Transparency International“ sudarytame Korupcijos suvokimo indekse Ukraina užima 116 vietą tarp 180 šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)