Kaip praneša dienraštis „The New York Times“, cituodamas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Europos valdininkus, V. Gerasimovas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu pasiūlė sugrįžti prie „hiperpuolimo“, skelbia moscowtimes.ru.

„Tai panašu į realybės šou. Mano manymu, labai daug pasako tas faktas, kad rusai iki šiol nesuprato, kaip ketina vadovauti pajėgoms, ir manau, jog nesantaika tarp Rusijos vadų yra gana didelė“, – sakė Colinas Kahlas, JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikos klausimais.

Rusijos armijos nesėkmes sukėlė prastas pasiruošimas ir operatyvinės patirties trūkumas Gynybos ministerijoje, mano buvęs JAV pajėgų vadas Europoje Frederickas Hodgesas: „Kai atsiduri tikrame kare, kaip Ukrainoje, iš karto pasimato visi trūkumai.“

Tiesa, anot JAV karių ir valdininkų, S. Surovikinas visgi sustiprino netvirtas Rusijos pozicijas Ukrainoje, ypač pietuose. Jis primygtinai reikalavo, kad kariai paliktų Chersoną, ir surengė atsitraukimą, leidusį iki minimumo sumažinti rusų karių nuostolius. Paskui jis sutelkė dėmesį į tai, ką amerikiečiai vadina „nuodugnia gynyba“. Jo gynybinės iniciatyvos privertė Vašingtoną nuogąstauti, kad Rusijai gali pavykti atsilaikyti prieš ukrainiečių kontrpuolimą, tačiau buvo sukritikuotos Rusijoje.

Kaip teigė Vakarų kariniai valdininkai, V. Gerasimovo paskyrimas taip pat turi suvaldyti augančią privačios karinės bendrovės „Vagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino galią. J. Prigožinas buvo ištikimas generolo S. Surovikino šalininkas.

„Neseniai įvykę pokyčiai Rusijos karinėje vadovybėje, regis, yra politinės kovos ir nepotizmo rezultatas“, – įsitikinusi Dara Massicot, Vašingtone įsikūrusio analitikos centro „Rand Corporation“ politikos srities vyresnioji mokslo darbuotoja.

Kadangi Vladimiras Putinas vis tiek tebetvirtina, kad Rusija užims Donbasą ir netgi Kyjivą, tikimasi, kad generolas V. Gerasimovas patirs didžiulį spaudimą šį pavasarį surengti sėkmingą puolimą, tvirtino kariniai valdininkai ir analitikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)