Tai penktadienį pranešė Lenkijos leidinys „Polityka“, remdamasis „keliais šaltiniais, susijusiais su PiS rinkimų štabu“.

Pasak leidinio, patarėjai iš Vengrijos atsirado birželį, kai Europos Parlamento deputatas Tomaszas Poręba atsistatydino iš PiS rinkimų štabo vadovo posto, o premjeras Mateuszas Morawieckis ėmė skirti daugiau dėmesio rinkimų kampanijai.

„Polityka“ pašnekovai sako, kad patarėjai iš Vengrijos fiziškai nepasirodė PiS būstinėje, tačiau „turėjo didelę įtaką kampanijos eigai“.
Be kita ko, esą būtent jie pasiūlė akcentuoti migrantų klausimą, taip pat iškėlė idėją rinkimų dieną surengti referendumus. Panašią technologiją per Vengrijos parlamento rinkimus naudojo ir V. Orbanas.

Be to, sprendimas aktyviai pulti Lenkijos opozicijos lyderį Donaldą Tuską, kaip teigiama leidinio publikacijoje, taip pat yra susijęs su vengrų patarimais, mat „Fidesz“ partija sugebėjo mobilizuoti savo rinkėjus atakomis prieš George'ą Sorosą.

„Jie (patarėjai iš Vengrijos) įrodinėjo, kad užtenka į mūsų strategiją perkelti tai, kas veikia pas juos, ir mes iškovosime pergalę. Jie tiesiog neatsižvelgė į Lenkijos rinkimų specifiką ir visuomenės nuotaikas“, - sakė žurnalistams pašnekovas iš PiS.

Oficialiais duomenimis, į Lenkijos parlamentą patenka penkios politinės jėgos ir blokai: valdančioji Teisės ir teisingumo partija surinko 35,38 proc. balsų, pagrindinis opozicijos blokas Piliečių koalicija – 30,70 proc., Trečiasis kelias – 14,40 proc., Naujieji kairieji – 8,61 proc. ir kraštutinių dešiniųjų Konfederacija – 7,16 proc. balsų.

Nors formaliai rinkimus laimėjo PiS, kuri šaliai vadovavo aštuonerius metus, Piliečių koalicija, Trečiasis kelias ir Naujieji kairieji turi galimybę suformuoti vyriausybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją