Kas penktas mobilizuotasis išgyveno mažiau kaip du mėnesius, rašo leidinys „Važnyje istorii“, kuriuo remiasi UNIAN.

Žurnalistai, remdamiesi atvirais duomenimis ir žiniasklaidos pranešimais, sudarė 1,9 tūkstančio žuvusių mobilizuotų rusų, kurių mirties data buvo žinoma, sąrašą. Beveik 20 proc. jų išgyveno mažiau nei du mėnesius nuo tos dienos, kai buvo pašaukti į armiją. Daugiau kaip pusė mobilizuotųjų žuvo per pirmuosius penkis mėnesius fronte.

Jauniausiam žinomam žuvusiajam buvo 19 metų, vyriausiajam – 62 metai. Daugiau kaip pusė žuvusiųjų buvo 30–45 metų amžiaus.

Masiškiausios mobilizuotų rusų žūties vieta buvo stovykla netoli Makijivkos, kuri 2023 metų sausio 1-osios naktį buvo apšaudyta. Tą naktį, kaip apskaičiavo žurnalistai, žuvo mažiausiai 139 vyrai, mobilizuoti iš Samaros srities. Rusijos gynybos ministerija pripažino 89 žmonių žūtį ir apkaltino pačius mobilizuotuosius, kurie, nepaisydami draudimo, naudojosi mobiliaisiais telefonais, o tai leido nustatyti jų buvimo vietą.

Daugiau kaip 200 kariškių, žuvusių per metus nuo mobilizacijos paskelbimo, buvo iš Sverdlovsko srities. Šis regionas, kaip rašo leidinys, sulaukė daugiausia pranešimų apie žuvusiuosius.

Bet, skaičiuojant pagal šaukiamojo amžiaus vyrų skaičių, šioje kraupioje statistikoje pirmauja Čiukčija, o antrąją vietą užima Buriatija, kur gauta daugiau kaip šimtas pranešimų apie žuvusiuosius.

Kaip pažymi žurnalistai, beveik kiekviename Rusijos regione jau yra palaidotas bent vienas mobilizuotasis.

2022 metų rugsėjo 21 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl dalinės mobilizacijos šalies teritorijoje. Iš viso buvo planuojama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Tada rusai masiškai plūstelėjo į kitas šalis.

Maždaug po mėnesio Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė, kad mobilizacija baigta, tačiau mobilizacinė veikla Rusijoje nenutrūko.

Ukrainos žvalgyba prognozuoja naują mobilizacijos bangą Rusijoje. Pasak Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovo Kyrylo Budanovo, Rusijoje gali būti papildomai mobilizuota 450 tūkst. žmonių. Kartu jis pabrėžė, kad visus šiuos mėnesius tęsėsi paslėpta mobilizacija, kurios metu kas mėnesį buvo pašaukiama apie 20 tūkst. rusų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją