Kaip skelbė laikraštis, ministrai norėtų atidėti „Brexit“ dviem mėnesiais, jei ministrės pirmininkės Theresos May ir ES suderėtas pasitraukimo susitarimas bus patvirtintas šalies parlamente, kad būtų pakankamai laiko priimti reikalingus teisės aktus.

Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES numatytas kovo 29 d. Išstojimo atidėjimas reikštų, kad Didžioji Britanija iš ES pasitrauktų gegužės 24 d.

Nors premjerė Th. May nuolat kartojo ketinanti įgyvendinti „Brexit“ laiku, Didžiosios Britanijos iždo kancleris Philipas Hammondas ir tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas neseniai užsiminė, kad „Brexit“ gali būti atidėtas, kad galėtų būti užbaigtas ir įformintas susitarimas.

Ketvirtadienį Th. May vyks į Briuselį derybų su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku. Premjerė sieks „Brexit“ sutarties pakeitimų, kurie galėtų įtikinti britų parlamentarus patvirtinti susitarimą dėl šalies išstojimo sąlygų.

Sausio mėnesį naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi diplomatiniais šaltiniais, pranešė, kad ES yra pasirengusi atidėti „Brexit“ antrajam 2019 metų pusmečiui. Tačiau buvo pažymėta, kad Briuselyje esama nesutarimų šiuo klausimu: kai kurios ES narės mano, kad Londonui reiktų papildomai skirti tik kelias savaites, o kitos sako, kad Britanija turi išstoti ES sutarties 50-uoju straipsniu nulemtu laiku – kovo 29-ąją.

Keli Europos ministrai mano, jog Londonui „tikrai reikės svarių argumentų, kad būtų atidėta išstojimo data“.

Praėjusią savaitę britų parlamentas atmetė virtinę „Brexit“ pataisų, bet pritarė pataisai dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės Airijos sienos klausimu. Po to Th. May pareiškė, kad dabar Londonas bandys siekti „Brexit“ sutarties pakeitimų. Pasak jos, Britanija sieks įtvirtinti susitarime nuostatą, kuri neleistų vėl atsirasti realiai sienai tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

Ji taip pat pažadėjo parlamentarams, kad atnaujintą „Brexit“ susitarimą balsavimui pateiks vasario 13 dieną.