Taip Joe Bideno administracija tikisi sumažinti plataus masto karo su Maskva riziką, teigė laikraščio pašnekovai. Baltieji rūmai baiminasi, kad jų sąjungininkai ukrainiečiai liausis laikęsi pažado neatakuoti Rusijos teritorijos JAV suteiktais ginklais.

Jungtinės Valstijos Ukrainai tiekia HIMARS raketas GLMRS su palydovine valdymo sistema – jos gali pataikyti į taikinius, esančius už 80 kilometrų.

Tačiau paleidimo įrenginiai HIMARS gali leisti ir ilgesnio nuotolio užtaisus – JAV raketas ATACMS, kurių nuotolis siekia daugiau kaip 300 km. JAV tokių raketų Ukrainai nesiunčia, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos vis tiek negalėtų jų panaudoti, net jei įsigytų jas iš kitų šalių, pažymėjo laikraščio pašnekovai.

Pentagonas komentuoti HIMARS modifikacijas atsisakė. „Operatyvinio saugumo sumetimais viešai nekomentuojame savo sąjungininkams ir partneriams tiekiamų sistemų konfigūracijos“, – laikraščiui sakė Pentagono atstovas spaudai, generolas Patrickas Ryderis.

JAV Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms iš viso yra pristačiusios 20 sistemų HIMARS ir daugybę palydovinio valdymo raketų GMLRS, kurių skrydžio nuotolis siekia beveik 50 mylių. Šiais užtaisais buvo atakuojami Rusijos šaudmenų sandėliai, logistikos objektai ir vadovavimo centrai, įkurti Ukrainos teritorijoje.

Liepos mėnesį J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake`as Sullivanas pareiškė, kad JAV daro viską, kad paremtų ir apsaugotų Ukrainą, tačiau jų tikslas – išvengti Trečiojo pasaulinio karo. Būtent todėl, pasak jo, Jungtinės Valstijos nusprendė netiekti Ukrainai balistinių raketų ATACMS, skirtų daugkartinėms raketų paleidimo sistemoms HIMARS.

„Yra tam tikrų dalykų, kurių, pasak JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), jis nėra pasirengęs perduoti, įskaitant tolimojo nuotolio raketas ATACMS, kurių skrydžio nuotolis siekia 300 km“, – teigė J. Sullivanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)