Šis radinys yra skandalingas, nes „AstraZeneca“ nevykdo įsipareigojimų ES. Vietoj 220 mln. dozių įmonė ES šalims iki metų vidurio ketina pristatyti tik 100 mln.

„La Stampa“ rašo, kad sandėlis su 30 mln. vakcinos dozių aptiktas Italijos išpilstymo įmonėje „Catalent“ Ananjo mieste. Agentūros „dpa“ informacija, vakcina buvo pagaminta Nyderlandų gamykloje „Halix“ Leidene ir tada išpilstyta Italijoje.

ES sugriežtino vakcinų eksporto taisykles

Europos Sąjunga trečiadienį sugriežtino savo vakcinų eksporto kontrolės mechanizmą, siekdama užkirsti kelią tam, ką vadina nesąžiningu vienakrypčiu vakcinų srautu iš Bendrijos.

Priemone būtų galima apriboti vakcinų eksportą į tokias šalis kaip Jungtinė Karalystė, kuri gamina dalį savo vakcinų, bet nesiunčia jų dozių į ES.

„Todėl šiandien priėmėme du esamo mechanizmo pakeitimus“, – sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

ES šalys ypač piktinasi JK, kuri gavo maždaug 10 mln. skiepų dozių iš gamyklų ES, o į bloką neatsiuntė nieko. ES dabar reikalauja abipusiškumo, Britanijai sparčiai vykdant savo vakcinavimo kampaniją, o bloke skiepijant vangiai.

„Išsirūpinome daugiau nei pakankamai dozių visai populiacijai. Tačiau turime užtikrinti savalaikį ir pakankamą vakcinų pristatymą ES piliečiams, – sakė EK pirmininkė Ursula von der Leyen. – Svarbi kiekviena diena.“

Konkrečiai ES yra nepatenkinta anglų ir švedų kompanija „AstraZeneca“. Praėjusią savaitę U. von der Leyen įspėjo, kad ES gali imtis veiksmų prieš trečiąsias šalis.

Pasak jos, ES per pastarąsias šešias savaites pritarė maždaug 41 mln. vakcinų dozių eksportui į 33 šalis ir mano esanti tarptautinių dalijimosi vakcinomis pastangų priešakyje.

Kol kas buvo blokuota viena „AstraZeneca“ vakcinos dozių siunta, siųsta iš Italijos į Australiją.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas stengiasi mažinti įtampą ir pastarosiomis dienomis telefonu kalbėjosi su Europos lyderiais, tarp jų U. von der Leyen ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Visi kovojame su ta pačia pandemija visame Europos žemyne, – antradienį vakare spaudos konferencijoje sakė B. Johnsonas. – Vakcinos yra tarptautinė operacija.“

Jo teigimu, JK „toliau dirbs su partnerėmis Europoje dėl vakcinų tiekimo“.

„Mes šioje šalyje netikime jokiomis vakcinų ar vakcinoms reikalingų medžiagų blokadomis”, – sakė jis.

Tačiau Briuselis reikalauja, kad dvi „AstraZeneca“ gamyklos Britanijoje taip pat prisidėtų prie tiekimo ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)