Šiaurės Korėjos režimas visada buvo pagrįstas visuomenės lojalumu valdančiajai Kimų dinastijai, kuri išlaiko savo totalitarinę valdžią.

Tačiau po akivaizdžių plačiai nuskambėjusių mirties bausmių serijos Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje, šaltiniai šalies viduje mano, kad lojalumo paviršiuje atsirado įtrūkimų ir auga tautos ryžtas išreikšti nepasitenkinimą Kim Jong Uno vadovavimu, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Kalbama, kad valdžios kritiką paskatino neseniai įvykdyta Šiaurės Korėjos gynybos ministro Hyon Yong Cholo mirties bausmė. Nors leidinys abejoja, kad įmanoma kokiu nors būdu patikrinti, ar tikrai valdžia buvo kritikuojama.

„Kim Jong Uno populiarumas tarp piliečių gerokai sumažėjo, – leidiniui pasakė anonime pageidavusi likti moteris iš Pietų Pchenjano. – Žmonės kalba, kad per kelerius metus, kai vadovauja šaliai, Kim Jong Unas mirtimi nubaudė kelias dešimtis aukšto rango pareigūnų.“

Kim Jong Uno, kuris 2011 metais pakeitė savo tėvą Kim Jong Ilą, kritika girdima ir kituose šalies regionuose, sako ji.

Apibendrinus galima sakyti, kad žmonės mano, jog jaunesnysis Kimas „yra dar blogesnis, nei buvo jo tėvas“.

Kitas šaltinis Šiaurės Pchenjane patvirtino pranešimus apie kritiką.

„Ne tik gyventojai, bet ir partijos pareigūnai tyčiojasi iš transliuojamų idealistinių lyderio kalbų, – pareiškė jis. – Dauguma tiesiog sako: tai siaubinga, išjunkite televizorių.“

Šiaurės Korėjoje pasirodė direktyva, draudžianti kariškiams aptarinėti Hyon Yong Cholą, nes tai esą gali pakurstyti chaosą, bet toks dokumentas tik sustiprino simpatijas buvusiam gynybos ministrui.

Hyon Yong Cholas

Pats šalies lyderis ir toliau aptarinėjamas. Šiaurės Korėjos gyventojai, kurie anksčiau palankiai apie jį atsiliepė, dabar sako, kad jo temperamentinga natūra kelia gyventojams liūdesį.

Gegužės mėnesį Nacionalinė Pietų Korėjos agentūra pranešė, kad Šiaurės Korėjos vadovybė įvykdė mirties bausmę šalies gynybos ministrui Hyon Yong Cholui.

Generolas buvo nužudytas šių metų vasario mėnesį dėl ginčo su Kim Jong Unu.