Kaip skelbia leidinys, Beeri kibuce, „Hamas“ užgrobtame spalio 7 d., vienas iš žuvusių kovotojų turėjo užrašų knygutę, kurioje buvo ranka užrašytos eilutės iš Korano ir įsakymas: „Nužudyk kuo daugiau žmonių it paimk kuo daugiau įkaitų.“ Kiti kovotojai turėjo dujų balionėlių, antrankių ir termobarinių granatų, kurios akimirksniu padega namus.

Kaip rašo leidinys, nauji duomenys rodo – „Hamas“ buvo pasirengusi Izraelyje žengti toliau. Pasak pareigūnų, kai kurie kovotojai turėjo su savimi maisto, amunicijos ir įrangos, kurių būtų pakakę kelioms dienoms. Jie taip pat turėjo nurodymų – jei pirma išpuolių banga būtų sėkminga, žengti gilyn į Izraelio teritoriją ir smogti didesniems Izraelio miestams.

Užpuolikų grupėms pavyko prasiskverbti iki Ofakimo – Izraelio miesto, esančio už 24 km nuo Gazos ruožo ir maždaug pusiaukelėje tarp anklavo ir Vakarų Kranto.

Pasak dviejų aukšto rango Artimųjų Rytų žvalgybos pareigūnų ir vieno buvusio JAV pareigūno, susipažinusio su šiais faktais, vienas iš dalinių turėjo žvalgybinės informacijos ir žemėlapių, rodančių ketinimą tęsti puolimą iki pat Vakarų Kranto sienos.

Žvalgybos duomenimis, „Hamas“ rengėsi pulti Izraelį daugiau nei prieš metus laiko iki spalio 7-osios įvykių. „Hamas“ lyderiai stengėsi slėpti pasiruošimus, tiesa, kartais mestelėdavo užuominų apie savo ketinimus.

Visame Gazos ruože „Hamas“ vykdė antžemines ir požemines karines pratybas. Kovotojai treniravosi naudodami atvežtinius „AK-47“ automatus, pistoletus, granatsvaidžius ir termobarinius sviedinius.

Pasak Vakarų ir Artimųjų Rytų specialiųjų tarnybų atstovų, ruošdamiesi operacijai, jie kruopščiai ištyrė apgyvendintas vietoves ir karines bazes ir sudarė potencialių taikinių sąrašą.

„Hamas“ ataka Izraelyje

Siekdama gauti išsamios informacijos sudaryti Izraelio miestų ir karinių objektų žemėlapiams, „Hamas“ naudojo pigius bepiločius. Pasak žvalgybos pareigūnų, informacijos grupuotė gaudavo ir iš samdinių iš Gazos Ruožo, kuriems buvo leidžiama atvykti į Izraelį dirbti, dažnai tose pačiose bendruomenėse, į kurias taikėsi „Hamas“.

„Hamas“ stebėjo net ir Izraelio interneto svetaines, tyrinėjo nekilnojamojo turto objektų nuotraukas ir įrašus socialiniuose tinkluose apie gyvenimą kibucuose, apie pastatų ir namų išdėstymą.

Kaip rašo „The Washington Post“, „Hamas“ lyderiai nesitikėjo, kad spalio 7 d. išpuolis bus tokio didelio masto ir kad beveik visos puolimo grupės pasieks savo tikslus. Kovotojai nužudė apie 1200 žmonių, apie 240 paėmė įkaitais.

Tikėjosi įtraukti kitas šalis


Kaip rašo „The Washington Post“, planuodami dar vieną išpuolių prieš Izraelio teritoriją bangą „Hamas“ tikėjosi išprovokuoti plataus masto karinį konfliktą Artimuosiuose Rytuose.

Leidinio šaltiniai teigia, kad „Hamas“ tikėjosi, kad dar viena ataka „sukels galingą Izraelio atsaką“ ir tai išprovokuotų plataus masto konfliktą, kuriame dalyvautų arabų šalys Artimuosiuose Rytuose.

Kovotojai turėjo pakankamai maisto, amunicijos ir įrangos, kad galėtų keletą dienų išbūti Izraelyje.

Žvalgybos pareigūnai teigia, kad atakos prieš Izraelį planavimas truko daugiau nei metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją