Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis K. Kallas pareiškimu per bendrą spaudos konferenciją su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„Esu įsitikinusi, kad vienintelė Ukrainos saugumo garantija, kuri tikrai veikia, yra NATO. Tačiau aš nenoriu kaip nors sugadinti Vilniaus viršūnių susitikimo staigmenos", – sakė Estijos Vyriausybės vadovė.

Savo ruožtu J. Stoltenbergas išreiškė įsitikinimą, kad lyderiai susitikime „ras bendrą poziciją“ dėl Ukrainos stojimo į NATO.

„Dar per anksti prognozuoti viršūnių susitikimo rezultatus. Kaip visada, vyksta konsultacijos dėl svarbių sprendimų, kuriuos turime priimti. Tačiau esu visiškai tikras, kad viršūnių susitikime lyderiai ras bendrą poziciją, kaip atsakyti į Ukrainos lūkesčius dėl narystės“, – pabrėžė generalinis sekretorius.

Portalas pažymi, jog Ukraina supranta, kad į NATO ji galės įstoti tik pasibaigus karo veiksmams. Tačiau valstybė nori per Aljanso viršūnių susitikimą Vilniuje, kuris vyks liepos 11-12 dienomis, išgirsti politinį sprendimą, remiantį jos narystę.

Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas sakė, kad šalis laukia kvietimo į NATO „su atvira data“.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Ukrainos lūkesčiai, susiję su Aljanso viršūnių susitikimu, iš dalies jau patenkinti. Jis taip pat paragino Vilniaus viršūnių susitikime priimti lemiamus sprendimus dėl Ukrainos narystės NATO.

Be to, Ukraina nori NATO saugumo garantijų, kurios negali būti alternatyva narystei. Pasak „rbc.ua“, Aljansas jau svarsto kelis saugumo garantijų Ukrainai variantus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją