Apie tai pranešė „Financial Times“.

Tiesa, neaišku, kiek vienas ir kitas turi kokio nors turto ES.

Užsienio reikalų ministrai planuoja patvirtinti sankcijų paketą šią popietę, taip pat patvirtinti priemones, kurių bus imtasi prieš Rusijos bankus ir pramonę, skelbiama dokumente, cituojant tris su šiais klausimais susipažinusius asmenis.

Naujos sankcijos nenumato ribojimų keliauti V. Putinui ir S. Lavrovui, rašo „Financial Times“. Taip norima pademonstruoti ES siekį išlaikyti atviras simbolines diplomatines galimybes.

Anonimu panorėjęs likti ES pareigūnas sakė „Reuters“: „Priimame sprendimus, kiek pajėgdami greičiau.“ Jis pridūrė, kad ES blokas gali pritaikyti sankcijų kur kas didesniam skaičiui oligarchų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis penktadienį pareiškė, kad Bendrija ruošiasi įvesti Rusijai daugiau sankcijų, Kijevui paraginus bloką skaudžiau nubausti Maskvą dėl Ukrainos užpuolimo.

„Skubiai rengiamas“ papildomų sankcijų paketas, parašė Ch. Michelis socialiniame tinkle „Twitter“.

Briuselyje ketvirtadienį susitikę ES šalių lyderiai sutarė įvesti naujus ribojimus Rusijos finansų, energetikos ir susisiekimo sektoriams, taip pat prekybos dvejopos paskirties prekėmis suvaržymų, ribojimų eksportui ir jo finansavimui. Lyderiai taip pat nusprendė įtraukti daugiau Rusijos asmenų į ankstesnį sankcijų sąrašą.

Svarstyta galimybė atjungti Rusiją nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, tačiau bendro sprendimo dėl to rasti nepavyko.

Penktadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino ES imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusiją.

„Dar neišnaudotos visos sankcijų galimybės. Spaudimas Rusijai privalo didėti“, – parašė jis tviteryje.

ES atstovas: V. Putinas Ukrainoje elgiasi kaip nacis

Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia sunaikinti Ukrainą ir jo elgesys panašus į nacių veiksmus per Antrąjį pasaulinį karą.

„Jis kalba apie Ukrainos denacifikaciją, tačiau elgiasi kaip nacis. Visa tai yra jo galvoje“, – žurnalistams Briuselyje sakė ES atstovas užsienio reikalams Peteris Stano.

Tai jis pareiškė paklaustas apie V. Putino deklaruotus karo Ukrainoje tikslus, įskaitant nekart kartotą teiginį, esą Rusijos invazija turi sustabdyti Ukrainos rusakalbių gyventojų „genocidą“.

„Jis nuolat kažką kalba apie genocido sustabdymą, o tai yra visiška nesąmonė, nes būtent jis jį vykdo ar tuoj pradės vykdyti“, – sakė P. Stano.

„Iš esmės jis nori sunaikinti Ukrainą. Jis nori atimti iš Ukrainos nepriklausomybę. Jis nori padaryti žalos ir sukelti kančių Ukrainos žmonėms. Tai visiškai nežmoniška“, – kalbėjo jis.

Paskutinėmis savaitėmis prieš invaziją V. Putinas nekart skelbė niekuo nepagrįstus teiginius, esą Ukraina nori išnaikinti rusakalbius šalies rytuose.

Pirmadienį V. Putinas išsakė abejonių dėl Ukrainos teisės egzistuoti ir apkaltino jos vyriausybę, kad ji yra Vakarų palaikomas „neonacių“ režimas. Jis tvirtino, kad Vakarai „užmerkia akis... prieš genocidą, kurį patiria 4 mln. žmonių“, turėdamas galvoje daugiausia rusakalbius Ukrainos rytuose esančio Donbaso gyventojus.

Nuo 2014 metų Donbase besitęsiantis karas tarp prokremliškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų jau nusinešė daugiau kaip 14 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją