Remiantis portalo publikacija, tai atsitiko prieš tris savaites Paryžiuje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime. Susitikimą, kuriame buvo tikimasi apsikeisti informacija apie karinę pagalbą Ukrainai, inicijavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Iš pradžių E. Macronas pranešė, kad susitikime dalyvaus maždaug penkiolikos šalių atstovai. P. Fiala planavo informuoti juos apie tai, kaip Čekija tęsia iniciatyvą – aiškinasi, iš kurių Europai nepriklausančių šalių pavyktų gauti Ukrainai reikalingų šaudmenų. Dar jis ketino pasitarti dėl šaudmenų kilmės ir kainos.

Vis dėlto numatytas penkioliktukas pasipildė – galop atstovų padaugėjo iki 25, tarp kurių jau buvo ir Slovakijos vyriausybės vadovas R. Fico. Sakydamas kalbą antrųjų plataus masto įsiveržimo į Ukrainą metinių išvakarėse, jis pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino demonizavimas yra klaida.

Iš pradžių Čekijos ministras pirmininkas ketino informuoti sąjungininkus, kaip įgyvendinama Čekijos iniciatyva rasti Ukrainai amunicijos ne Europos šalyse, tačiau kai sužinojo, kad prie derybų stalo sėdės ir R. Fico, P. Fiala pakeitė suplanuotą kalbą: tekste neliko kelių Čekijos iniciatyvos punktų.

„Taip, jie buvo išbraukti“, – patvirtino su „Aktualne“ bendravęs čekų diplomatas.

Pranešama, kad informaciją, kuri laikoma itin slapta, P. Fiala keliems derybų dalyviams perdavė asmeniškai, nes nenorėjo, kad strategiškai svarbūs duomenys, susiję su Ukrainai skirtais šaudmenimis, per Slovakijos ministrą pirmininką pasiektų Rusiją.

Čekijos delegaciją nustebino tai, kad kvietimus atvykti į Paryžių gavo ir neutralios šalys – Austrija bei Airija.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms fronte labai trūksta artilerijos sviedinių. Neseniai dėl šios priežasties Ukrainos kariai turėjo trauktis iš Avdijivkos ir prarado dar kelias Donecko srities gyvenvietes.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas vasarį Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose pareiškė, kad Praha trečiosiose šalyse rado apie 800 tūkst. sviedinių (500 tūkst. – 155 mm kalibro ir 300 tūkst. – 122 mm kalibro), kuriuos ES narės galėtų nupirkti Ukrainai.

Šią iniciatyvą jau parėmė Vokietija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Danija, Kanada ir Prancūzija. Kovo 6 d. Vokietija amunicijai įsigyti skyrė triženklę milijoninę sumą.

Šiomis dienomis P. Pavelas pareiškė, jog sąjungininkai jau rado beveik visas reikiamas lėšas šaudmenims pirkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją