Rusijos ideologo Aleksandro Dugino, atviro invazijos į Ukrainą šalininko, 29 metų duktė Darja Dugina žuvo 2022 metų rugpjūtį Maskvos pakraštyje per automobilyje padėtos bombos sprogimą.

Keliomis savaitėmis anksčiau motina su 12 metų dukterimi iš Estijos į Rusiją įvažiavo „užgriozdintu“ automobiliu, kuriame buvo katės narvas su paslėptu skyriumi bomboms dalims laikyti, pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis neįvardytais saugumo pareigūnais, turėjusiais žinių apie operaciją.

Moteris apsigyveno bute tame pačiame komplekse kaip ir D. Dugina ir prieš operaciją ją stebėjo, teigė Rusijos pareigūnai. Bomba buvo skirta A. Duginui nužudyti, tačiau jis įsėdo į kitą automobilį.

Per kelias dienas Rusija apkaltino Ukrainos šnipus prisidėjus prie įžūlaus išpuolio. Kyjivas neigė kaltinimus.

Tačiau JAV žvalgyba padarė tą pačią išvadą, o pareigūnai laikraščiui „The New York Times“ pernai sakė, kad dėl to padarė pastabą Ukrainai.

„The Washington Post“, remdamasis neįvardytais dabartiniais ir buvusiais JAV bei Ukrainos pareigūnais, pirmadienį pranešė, kad už išpuolio stovi Ukrainos vidaus saugumo tarnyba SBU.

„2022 metų rugpjūčio ataka yra dalis siautėjančio šešėlinio karo, kuriame Ukrainos žvalgybos tarnybos taip pat du kartus bombardavo tiltą, jungiantį Rusiją su okupuotu Krymu, nukreipė dronus į Kremliaus stogą ir išmušė skyles Rusijos karinių laivų korpusuose Juodojoje jūroje“, – sakoma pranešime.

Misijose dalyvavo Ukrainos komandos, „suformuotos, apmokytos ir aprūpintos glaudžiai bendradarbiaujant su CŽA“, pranešė „Post“, pridurdamas, kad Centrinės žvalgybos agentūros partnerystės su Ukrainos saugumo tarnybomis, prasidėjusios 2015 metais, Rusijai aneksavus Krymą, mastas anksčiau nebuvo atskleistas.

Tačiau „Post“ taip pat teigė, kad didėja nerimas dėl „dešimčių“ nužudymų, kuriuos pastaraisiais mėnesiais įvykdė SBU ir jos karinis padalinys GUR.

Tarp jų – Rusijos povandeninio laivo vadas, nužudytas bėgiojantis parke, karo tinklaraštininkas, žuvęs per bombos sprogimą kavinėje, ir sukilėlių vadas, nužudytas, kai jį išprievartavimu apkaltinusi moteris padėjo šalia jo bombą.

JAV pareigūnai „Post“ sakė, kad CŽA nėra susijusi su nužudymais, kuriuos įvykdė Ukrainos agentūros. Pasak laikraščio, nužudymų serija sukėlė nerimą tarp Vašingtono ir Kyjivo pareigūnų, kurie aiškinosi, ar čia neprisidėjo CŽA.

Vienas JAV pareigūnas laikraščiui sakė, kad „daugiau dėmesio buvo skiriama „saugiai komunikacijai bei žvalgybos metodams“ ir naujų žvalgybinės informacijos srautų Rusijoje paieškoms, o ne „būdams, kaip susprogdinti merą“.

Ukrainos pareigūnai laikraščiui sakė, kad saugumo tarnybos buvo priverstos naudoti šią taktiką, nes joms reikėjo atsilaikyti prieš galingesnį priešą, ir paminėjo pačios Rusijos įvykdytų nužudymų istoriją.

SBU direktorius Vasilijus Maliukas „Post“ sakė, kad visi „taikiniai, į kuriuos smogia SBU, yra visiškai teisėti“.