Pasak „Sky News“, suomių leidinys „Iltalehti“ cituoja šaltinius vyriausybėje, manančius, kad nuotėkis – „ne atsitiktinis“.

Leidinys priduria, kad suomių pareigūnai mano, jog prie incidento galimai prisidėjo Rusija.

Švedijos visuomeninis radijas pranešė, kad buvo pastebėta dujotiekiui padaryta žala, o tokia žala savaime neatsiranda. Radijas taip pat citavo šaltinius Suomijos vyriausybėje.

„Iltalehti“ rašo, kad sekmadienį apie 2 val. nakties dujotiekyje buvo užfiksuotas slėgio nukritimas. Tai pastebėjo „Gasgrid Finland Oy“ ir Estijos dujų perdavimo tinklo operatorius „Elering“.

Kaip teigiama, NATO narės Suomijos pareigūnai 17 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku turėtų surengti spaudos konferenciją.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto antradienį pareiškė, kad nuotėkis, dėl kurio šį savaitgalį buvo uždarytas gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, tikriausiai įvyko dėl „išorinio“ veiksnio.

Praėjusiais metais, tvyrant geopolitinei įtampai ir Maskvai sumažinus dujų tiekimą Europai, Baltijos jūroje įvyko keletas povandeninių sprogimų, per kuriuos trūko trys dujotiekiai, kuriais gamtinės dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vakarų Europą.

Tačiau vyriausybė įspėjo kol kas nedaryti skubotų išvadų dėl naujausio nuotėkio, nes, pasak valdžios institucijų, mažai tikėtina, kad jį sukėlė sprogmenys.

S. Niinisto sakė, kad susisiekė su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir kad NATO yra pasirengusi padėti atlikti tyrimą.

„Tikėtina, kad žala tiek dujotiekiui, tiek telekomunikacijų kabeliui atsirado dėl išorės veiksmų“, – sakė S. Niinisto. Jis sakė, kad žalos priežastis dar nėra aiški ir kad Suomija ir Estija bendradarbiauja vykstančiame tyrime.

Ministras pirmininkas Petteri Orpo vėliau spaudos konferencijoje sakė, kad preliminarus įvertinimas rodo, jog „aptikta žala negalėjo atsirasti dėl įprasto vamzdyno naudojimo ar slėgio svyravimų“. Jis sakė, kad nuotėkis buvo aptiktas Suomijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Paklaustas apie Rusijos dalyvavimo tikimybę, P. Orpo sakė, kad svarbu „surinkti visą įmanomą informaciją ir šiame etape nedaryti skubotų išvadų“.

Nacionalinio tyrimų biuro Tyrimų skyriaus vadovas Timo Kilpelainenas toje pačioje spaudos konferencijoje teigė, kad „nėra jokių požymių, jog atliekant šį veiksmą buvo panaudoti sprogmenys“.

NATO vadovas J. Stoltenbergas socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad karinis aljansas „dalijasi informacija ir yra pasirengęs padėti su įvykiu susijusioms sąjungininkėms".

„Atliekamas patikrinimas“

Dujotiekis „Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo į Suomiją kanalas, išskyrus SGD, nes 2022 metų gegužę, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, importas iš Rusijos buvo sustabdytas.

Suomijos dujų tinklo operatorė „Gasgrid“ antradienį pranešė, kad pradėjo dujotiekio patikrą atlikdama matavimus ir „siekdama nustatyti galimos žalos vietą ir mastą“, ir pridūrė, kad patikra bus atliekama etapais per savaitę.

Pasak bendrovės, atlikus matavimus bus galima parengti dujotiekio remonto planus.

Nepaisant trūkumo, „Gasgrid“ teigė, kad SGD terminalas Inkoo turi „pajėgumų ir gali tiekti Suomijai reikalingas dujas ir ateinančią žiemą“, nors paprastai žiemą suvartojama daugiau dujų.

Telekomunikacijų operatorė „Elisa“ antradienį taip pat patvirtino, kad savaitgalį patyrė sutrikimų dėl „kabelio gedimo“. „Šis sutrikimas neturi įtakos „Elisa“ paslaugoms, nes tai atsarginis ryšys“, – sakoma įmonės pranešime.

Rusija nutraukė dujų tiekimą po to, kai Suomija atsisakė mokėti rubliais – sąlyga, nustatyta „nedraugiškoms šalims“, įskaitant ES valstybes nares, – kaip būdas apeiti Vakarų finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui.

Gamtinės dujos sudaro apie penkis procentus Suomijos suvartojamos energijos, jos daugiausia naudojamos pramonėje ir kombinuotoje šilumos ir elektros energijos gamyboje.