Šalies Švietimo ministerija pradėjo tyrimą Šv. Sebastijono vidurinėje mokykloje, esančioje viename sausringame kaime maždaug už 80 km į pietus nuo antrojo pagal dydį Bulavajo miesto, kai per pastarąsias kelias savaites paauglės mergaitės pradėjo skųstis, esą jas puola goblinai.

Sigangatšos kaimas, kuriame yra ši mokykla, įsikūręs netoli nacionalinio parko, kuriame palaidotas Cecilis Johnas Rhodesas, britų imperializmo metais įkūręs Rodezijos valstybę, kuri vėliau buvo pervadinta Zimbabve.

Tėvai tvirtina, esą klasėse jų dukras užpuolė žemaūgės žmogystos, virtusios babuinais.

Vietos švietimo inspektorius Patrickas Dube patvirtino, kad šioje mokykloje dedasi mįslingi dalykai. „Kai ministerija išgirsta tokius pranešimus, ji pradeda tyrimą. Mes dar turime nustatyti, kas iš tikrųjų vyksta toje mokykloje“, - sakė jis vienam vietos laikraščiui.

Goblinai, kurie sutinkami senose anglų Rodezijos kolonistinio laikotarpio apsakymų knygose, sindebelės kalba, kuri vartojama šioje Zimbabvės dalyje, vadinami „tokološi“. Tuo tarpu dauguma Zimbabvės gyventojų, vartojančių prezidento Roberto Mugabės šonos kalbą, juos įvardija kaip „zvikvambo“.

„Goblinai yra mitinės būtybės, piktosios dvasios, todėl jei isterija tęsis toliau, turėsime atlikti apvalymo ritualus“, - sakė Zimbabvės mokslininkas Dewa Mavhinga.

„Žmonės, matantys goblinus, kenčia, o raganavimas, kaip galima tai pavadinti, yra paplitęs visose gentyse, tiek miesto, tiek kaimo vietovėse“, - sakė jis.

Viena motina, nenorėjusi skelbti savo pavardės, laikraščiui „Bulawayo Chronicle“ pasakojo, kad viena mergina, išvydusi gobliną, paniro į transo būseną.

„Manau, kad ją apsėdo demonai. Ji paniro į transo būseną, o tada netikėtai pradėjo šaukti ir maždaug penkias minutes energingai spardytis. Atsigavusi ji tvirtino, kad matė babuiną, kuris mėgino jai suduoti“, - teigė ji.

Manoma, kad tik goblinų aukos gali matyti piktąsias dvasias.
Anksčiau šį mėnesį vandens reikalų ministras Samas Sipepa Nkomo sakė, jog darbininkai paspruko iš vienos užtvankos statybų, nes ji buvo pilna undinių.

„Šios undinės taip pat yra „zvikvambo“, - paaiškino D. Mavhinga.