Stipriausias jo varžovas – Nelsonas Chamisa iš „Pilietinės pokyčių koalicijos“ partijos, jis tik nedidele persvara pralaimėjo E. Mnangagvai per pastaruosius rinkimus 2018 metais.

Dar rengiantis rinkimams buvo gauta pranešimų apie rimtus rinkimų proceso trūkumus, kelios žmogaus teisių organizacijos nurodė, kad buvo bauginami rinkėjai, klastojami rinkėjų sąrašai, o į rinkimų komisiją paskirti valdančiosios partijos „Zanu-PF“ rėmėjai.

Net ir po to, kai 7 val. ryto (5.00 val. Grinvičo laiku) prasidėjo balsavimas, kai kuriose šalies rinkimų apylinkėse buvo pranešama apie vėlavimus, nes laiku nebuvo pristatyti reikalingi dokumentai.

Rinkimų apylinkės turi užsidaryti 19 val. Rinkimų komisija per penkias dienas turi paskelbti oficialius rezultatus, nors preliminarių rezultatų tikimasi greičiau.

80 metų E. Mnangagva siekia toliau vadovauti 16 mln. gyventojų turinčiai šaliai. Zimbabvę jau dešimtmečius krečia ekonominė krizė, sparčiai auga infliacija ir nedarbas.

Šalies rinkimus praeityje temdė smurto atvejai ir įtarimai manipuliavimu.

Nuo 1987 iki 2017 metų Zimbabvę valdė diktatorius Robertas Mugabe. Kariuomenei nuvertus R. Mugabę, į valdžią atėjo buvęs viceprezidentas E. Mnangagva.

Po metų E. Mnangagvos laimėtus rinkimus taip pat aptemdė smurtas ir represijos.

Buvusią Didžiosios Britanijos koloniją Zimbabvę nuo 1980 metų, kai ji tapo nepriklausoma, valdo „Zanu-PF“ partija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją