Pirmieji du gyveno kaimynystėje Birmingame, jų bendrininkas – Stoko mieste. Ten buvo įsikūręs ir trijulei talkinęs Tahiras Azizas (38 m.).

Įtariamieji buvo sulaikyti didžiulės operacijos metu Birmingame pernai rugpjūtį.

Kovos su terorizmu pareigūnai įtarė, kad jie gali planuoti išpuolius, tačiau nesitikėjo, kad tokius žiaurius. Kai priedangoje dirbę slaptosios britų tarnybos MI5 agentai nutarė N. Ali automobilyje „Seat Leon“ nepastebimai įrengti pasiklausymo aparatūrą, mašinos viduje jie aptiko tai, ko tikrai nesitikėjo: savadarbę bombą, mėsai kapoti skirtą peilį, ant kurio arabų kalba buvo išbraižytas žodis „bedievis“.

Rasta šaunamojo ginklo imitacija, guminės pirštinės, lipni juosta. T. Azizo automobilyje aptiktas kardas.

Įtariamieji tarpusavyje bendravo koduotomis žinutėmis. Išaiškėjo, kad internete jie stebėjo žiaurių žudynių scenas, prisijungė prie ekstremistus vienijančios grupės socialiniame tinkle, ragino prie jų prisijungti daugiau žmonių, vykdami į susitikimus telefonus palikdavo namuose.

„Viskas buvo kruopščiai planuojama, įtariamieji stengėsi neatkreipti į save dėmesio“, – teigiama kaltinamajame bylos akte.

N. Ali ir K. Hussainas anksčiau jau buvo teisti už sąsajas su teroristais: vyrai šio dešimtmečio pradžioje buvo išvykę į Pakistaną ir bandė prisijungti prie teroristinės organizacijos „al-Qaeda“ treniruočių stovyklos ir buvo suimti, kai tik grįžo į JK.

Išėję iš kalėjimo jie buvo įkvėpti vadinamosios „Islamo valstybės“ ideologijos.

Įtariamieji jiems pateiktus kaltinimus vadina išgalvotais.

Juos teisia Londono Old Bailey teismas. Jis turėtų trukti bent 16 savaičių.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.