JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad 8,2 balo stiprumo drebėjimo epicentras buvo Ochotsko jūroje prie Kamčatkos pusiasalio, o hipocentras - daugiau kaip 600 km gylyje.

Rusija greitai paskelbė cunamio pavojų Sachalino regionui, kurio gyventojus paragino pasitraukti į aukštesnes vietas. Tačiau mažiau nei po 10 minučių pavojus buvo atšauktas, o pranešimų apie aukas nėra.

Didelis drebėjimo stiprumas ir epicentras dideliame gylyje nulėmė tai, kad jis buvo jaučiamas visame Eurazijos žemyne, įskaitant ir Rusijos sostinę.

"Drebėjimo atgarsiai buvo jaučiami Žemutiniame Naugarde, Maskvoje ir Europoje, ypač - Rumunijoje. Sudrebėjo praktiškai visas žemynas", - naujienų agentūrai "Interfax" sakė Anatolijus Cygankovas iš valstybinės aplinkos stebėjimo tarnybos "Rosgidromet".

Kaip pranešė naujienų agentūra "RIA Novosti", žemės drebėjimas buvo jaučiamas visuose Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir Sibire, įskaitant tokius didelius miestus kaip Krasnojarskas ir Blagoveščenskas.

Nepaprastųjų situacijų ministerija Maskvoje, esančioje už aštuonių laiko zonų nuo Tolimųjų Rytų, paskelbė penktadienį anksti ryte gavusi pranešimų apie drebančius sietynus ir vandenį akvariumuose.

"Maskva yra zonoje, kur galima jausti žemės drebėjimų atgarsius. Tai nėra pavojinga, bet svarbu, pavyzdžiui, standartinėms statyboms", - "Interfax" sakė Arkadijus Tiškovas iš Rusijos mokslų akademijos Geografijos instituto.

Tačiau jis sakė, kad praėjusį kartą toks atvejis Maskvoje buvo prieš 30 metų.

Sankt Peterburge buvo evakuotas 21 aukšto biurų pastatas, nes ten dirbantys žmonės pajuto, kad pastatas dreba, pranešė miesto naujienų svetainė Fontanka.ru.

Tokio drebėjimo bangos sklinda giliai po žeme, sakė Aleksejus Liubušinas, Rusijos mokslų akademijos Žemės fizikos instituto mokslininkas.

"Jeigu drebėjimas įvyksta tokiame dideliame gylyje, (jo) bangos sklinda žemuose sluoksniuose, praktiškai - mantijoje", - sakė jis radijui "Kommersant FM".

"Tokios bangos gali sklisti net Žemės branduoliu", - pridūrė jis.