„Ukraina stovi pasaulinio terorizmo, kurį Putinas skleidžia mūsų žemėje, kelyje, ir ji stovi pirmoji. O jis eis vis toliau ir toliau“, – sakė V. Zelenskis.

Jis kalbėjo, kad V. Putinas dabar yra neadekvatus žmogus, toks pat, kaip ir jo aplinka, kuri uždirba didelius pinigus iš karo ir tokių veiksmų kaip grūdų susitarimo blokada.

„Tai yra didelis pragmatiškų žmonių ratas [Putino aplinkoje – red. past.], kurie ten gyvena ir, kol tęsiasi karas, iš jo uždirba daug pinigų. Maža to, pats Putinas yra radikaliai nusiteikęs išnaikinti žmones Ukrainoje“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Kalbėdamas apie grūdų susitarimą V. Zelenskis interviu pažymėjo, kad aprūpinimas maistu yra svarbi Ukrainos taikos formulės nuostata. O aprūpinimas maistu, pasak jo, numato laisvą grūdų judėjimą Juodosios jūros koridoriumi, kurį dabar „vienas asmuo blokuoja grasinimais, apšaudymu ir karo laivais“.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad iš dabartinės padėties naudos turi tik V. Putinas.

„Atsikratydama Ukrainos kaip konkurentės, Rusija duoda pasauliui brangesnį produktą ir kartu daro įtaką tam tikroms Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos valstybėms“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Jo teigimu, Rusija pripažįsta tik jėgos taisyklę. Niekas daugiau šiai šaliai neegzistuoja – nei humanizmas, nei tarptautinė teisė. Todėl, prezidento V. Zelenskio nuomone, Turkija ir Jungtinės Tautos taip pat turėtų pasinaudoti jėgos teise ir daryti spaudimą Rusijai. Atitinkamai ir kitos šalys, kenčiančios nuo bado grėsmės, taip pat turėtų daryti spaudimą Rusijai.

Į klausimą, ar užtenka Ukrainai pasaulio pagalbos, V. Zelenskis atsakė: „Jei karas baigtųsi, jos užtektų. Kol karas tęsiasi, nieko negali užtekti. Tai reiškia, kad visada kažko trūksta. Pagalba – tai ne tik ginklai, bet ir informacinė parama bei humanitarinė pagalba“, – sakė jis.

Pasak jo, pasibaigus karui, prasidės kitas: dėl Ukrainos atstatymo, žmonių medicininės ir psichologinės reabilitacijos, politinės pagalbos.

„Labai svarbu, kad Ukraina laimėtų. Svarbu, kad pasaulis suprastų ir pajustų, jog jis ne šiaip sau padeda. Svarbu, kad Ukrainos gyventojai išliktų, o Ukrainai svarbu ginti pasaulines ir europines vertybes“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis tiki, kad jei pasaulio žmonės susivienys, bus šansų atkurti taiką ir nekils Trečias pasaulinis karas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl Rusijos karo prieš Ukrainą tema taip dažnai „siejama“ su Amerika, V. Zelenskis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos teikia Ukrainai didžiausią pagalbą.

„Kodėl yra tiek kalbama apie amerikiečius? Todėl, kad jie padeda daugiausiai. Ir tame yra teisingumo. Kai jie mums davė mažai, aš pagrįstai prašiau jų pagalbos. Ir jeigu šiandien ir per visą šį karą Jungtinės Valstijos yra pagalbos lyderės, tai nereiškia, kad čia yra jų karas. Ne, tai nereiškia. Tai reiškia, kad jos yra pagalbos lyderės“, – sakė prezidentas.

„Ukrinform“ anksčiau pranešė, kad liepos 25 dieną JAV Gynybos departamentas paskelbė apie papildomą karinės pagalbos Ukrainai paketą, kuriame numatyta nedelsiant tiekti ginkluotę ir įrangą iš Pentagono atsargų, įskaitant raketas „Patriot“, NASAMS, HIMARS ir kitoms sistemoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją