„Jos veikė labai tiksliai. ATACMS pasitvirtino“, - sakė jis per vakaro kreipimąsi socialiniame tinkle, bet išsamesnės informacijos, kur ir kada jos buvo panaudotos, nepateikė.

Jungtinės Amerikos Valstijos anksčiau viešai nėra sakiusios, kad pristatė šias raketų sistemas Kyjivui. Raketos ATACMS gali nuskrieti daugiausia maždaug 300 kilometrų.

„Šiandien ypatinga padėka Jungtinėms Valstijoms, – vaizdo žinutėje sakė V. Zelenskis. – Mūsų susitarimai su prezidentu (Joe) Bidenu vykdomi“.

Anksčiau antradienį Ukraina pranešė naktį smogusi Rusijos okupuotuose šalies pietuose ir rytuose esantiems aerodromams ir tvirtino, kad per „sėkmingą operaciją“ buvo sunaikinti Rusijos sraigtasparniai. Kyjivo specialiosios pajėgos socialinėje žiniasklaidoje pranešė per operaciją „Laumžirgis“ puolusios aerodromus pietiniame Berdiansko mieste ir rytinėje Luhansko srityje.

Rusijos pareigūnai anksčiau antradienį tvirtino, kad JAV tiekiamos raketos buvo panaudotos atakuojant Berdianską. Maskvos statytinis Rusijos kontroliuojamoje Ukrainos Zaporižios srities dalyje Vladimiras Rogovas „Telegram“ kanale sakė, kad smūgio vietoje buvo rasta raketų ATACMS fragmentų. Įtakingas Rusijos „Telegram“ kanalas „Rybar“, palaikantis glaudžius ryšius su Maskvos pajėgomis, taip pat teigė, kad per ataką buvo panaudotos raketos ATACMS.

Šią vasarą kontrpuolimą pradėjęs Kyjivas pranešė įvykdęs kelias operacijas okupuotoje teritorijoje. Invaziją pradėjusios Rusijos pajėgos užėmė Berdianską praėjusiais metais. Luhanską nuo 2014 m. daugiausia kontroliuoja prorusiškos pajėgos.

Kyjivas teigė per nakties smūgius sunaikinęs devynis sraigtasparnius, oro gynybos paleidimo įrenginį, šaudmenų sandėlį ir apgadinęs kilimo ir tūpimo takus, Rusijos pajėgos per operaciją patyrė nuostolių.

V. Zelenskis sakė, kad Kyjivo „puolimo operacijos“ davė rezultatų. „Esu dėkingas tiems, kurie veiksmingai naikina okupantų logistikos bazes mūsų žemėje“, – sakoma jo pranešime. Jis taip pat padėkojo „kiekvienam kariui“ už pagrindinių fronto linijų gynybą šalies rytuose ir pietuose.

Kyjivas daugelį mėnesių prašė Vakarų suteikti tolimojo nuotolio ginklus, reikalingus kontrpuolimui, vykstančiam lėčiau nei tikėtasi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją