„Mane pasiekė užsienio reikalų ministerijos prašymas apsvarstyti diplomatinių santykių tarp Ukrainos ir Rusijos nutraukimo klausimą. Aš dabar iš karto po mūsų spaudos konferencijos imsiuosi šio klausimo. Ir ne tik šio klausimo, bet ir mūsų aktyvių veiksmų dėl eskalacijos iš Rusijos pusės“, – pareiškė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad, pripažinusi „Luhansko Liaudies Respubliką“ ir „Donecko Liaudies Respubliką“, Rusija susikūrė juridinį pagrindą ginkluotai agresijai prieš Ukrainą, tokiu būdu pažeisdama visus dvišalius ir daugiašalius susitarimus ir įsipareigojimus, konkrečiai 2015 metų vasario 17 dieną Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Ukrainos.

„Manome, kad didelio karo prieš Ukrainą nebus“, – sakė šalies vadovas antradienį Kijeve po susitikimo su Estijos prezidentu Alaru Karisu. Tačiau jis teigė, kad eskalacijos atveju bus įvesta karinė padėtis.
Jis atmetė separatistų atstovų reikalavimus pasitraukti iš kai kurių vyriausybės kontroliuojamų Donecko ir Luhansko sričių vietovių.
„Mes su jais nekalbame. Mes nežinome, kas jie tokie“, – sakė 44 metų Ukrainos lyderis.

Ukrainai – reikalavimas „geranoriškai išvesti savo pajėgas“

Vadinamosios „Luhansko Liaudies Respublikos“ (LLR) parlamento vicepirmininkas Dmitrijus Chorošilovas pareiškė, kad separatistinė „respublika“ ragina Ukrainą iš Luhansko srities „geranoriškai išvesti savo pajėgas“. Priešingu atveju bus imtasi reikiamų priemonių.

„Luhansko Liaudies Respublikos“ teritorija – tai buvusios Luhansko srities teritorija. (...)Tai mūsų teritorija, okupuota Ukrainos pajėgų. Manau, kad turime reikalauti Ukrainos geranoriškai išvesti savo pajėgas“, – „RIA Novosti“ cituoja D. Chorošilovą.

Anot vadinamosios „respublikos“ vicepirmininko, jeigu Kijevas nepaklus, bus priimtas sprendimas, leisiantis užtikrinti taiką ir atkurti teritorinį „Luhansko Liaudies Respublikos“ vientisumą.


V. Putinas įveda karius į Ukrainą

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį įvedė Rusijos karius į du Maskvos remiamų sukilėlių valdomus Ukrainos regionus, sukeldamas piktą reakciją Vakaruose. JAV JT Saugumo Taryboje pasmerkė šį žingsnį kaip „pretekstą karui“.

Po ne vieną savaitę trukusio kariuomenės telkimo aplink Ukrainą V. Putinas pripažino Donecko ir Luhansko regionų nepriklausomybę, taip atverdamas kelią potencialiai invazinių pajėgų dislokavimui.

Dažnai piktai skambėjusiame 65 minučių kreipimesi, kurį transliavo televizija, V. Putinas niekino Ukrainą vadindamas ją žlugusia valstybe ir Vakarų „marionete“.

V. Putinas sakė, kad būtina „priimti ilgai atidėliotą sprendimą nedelsiant pripažinti abiejų regionų nepriklausomybę“.

Dviem oficialiais įsakais Rusijos prezidentas nurodė gynybos ministerijai imtis „taikos palaikymo funkcijos“ separatistų kontroliuojamuose regionuose.


Šis Maskvos iš anksto apgalvotas žingsnis sukėlė tarptautinį pasmerkimą ir JAV bei Europos Sąjungos tikslinių sankcijų pažadą, o jei bus toliau veržiamasi į Ukrainos teritoriją, bus numatytas dar platesnis ekonominių sankcijų paketas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sušaukė nacionalinio saugumo tarybos posėdį ir telefonu pasikalbėjo su keliais pasaulio lyderiais, siekdamas užsitikrinti jų paramą.

„Tikimės aiškių ir veiksmingų paramos žingsnių iš mūsų partnerių“, – vėlų vakarą televizijos kreipimesi pareiškė jis, sakydamas, kad Kijevas nieko nebijo.

„Labai svarbu dabar pamatyti, kas yra tikrasis mūsų draugas ir partneris, o kas ir toliau gąsdins Rusijos Federaciją žodžiais, – sakė jis. – Mes esame savo žemėje“.

„Žaibiškas karas“

Savo kreipimesi V. Putinas ne kartą užsiminė, kad Ukraina iš esmės yra Rusijos dalis.

Jis apkaltino Kijevą rusakalbių persekiojimu ir „žaibiško karo“ rengimu prieš atsiskyrusius Donecko ir Lugansko regionus Ukrainos rytuose.

„Kalbant apie tuos, kurie užgrobė ir turi valdžią Kijeve, reikalaujame, kad jie nedelsdami nutrauktų savo karines operacijas, – sakė V. Putinas. – Priešingu atveju visa atsakomybė dėl besitęsiančio kraujo praliejimo guls ant Ukrainoje valdančio režimo sąžinės“.

„Ukrainos, kaip instrumento konfrontacijai su mūsų šalimi, panaudojimas mums kelia rimtą, labai didelę grėsmę“, – sakė V. Putinas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pavadino V. Putino žingsnį „akivaizdžiu Ukrainos suvereniteto ir vientisumo pažeidimu“, o jo užsienio reikalų ministras pažadėjo Rusijai naujas sankcijas.

ES vadovai Ursula von der Leyen ir Charlesas Michelis pažadėjo, kad blokas „reaguos sankcijomis prieš tuos, kurie dalyvauja šiame neteisėtame akte“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)