Tai Rygoje surengtoje specialioje spaudos konferencijoje sakė vizitą šią savaitę Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje surengęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Elta jo paprašė įvertinti artimiausių kelių mėnesių ar pusmečio perspektyvą fronte bei tai, ar yra reali grėsmė, jog Rusijos pajėgoms gali pavykti pralaužti Ukrainos gynybą kuriame nors strategiškai svarbiame fronto ruože. Taip pat Elta V. Zelenskio klausė, ar nereikia tikėtis dar kokios nors naujos žymios eskalacijos iš Rusijos pusės, jai stengiantis žūtbūt pakreipti karo svarstykles į savo pusę.

Mat kai kurie Vakarų ir Ukrainos ekspertai teigia, jog Rusija dabar nori kuo labiau išnaudoti tai, kad Vakarų karinė parama Ukrainai ėmė strigti, ir meta visas pastangas kuo greičiau pralaužti Ukrainos pajėgų gynybą. Taip pat baiminamasi, kad Kremlius gali griebtis taktinio branduolinio ar cheminio ginklo.

„Jeigu atblokuosime dangų, Ukraina pradės eiti į priekį. Jeigu neatblokuosime jo, būsime ten, kur esame dabar, o jie rengs savo kontrpuolimą. Taip, jie tą darys ir puls“, – sakė Ukrainos vadovas.

V. Zelenskis taip pat teigė, kad prieš „prezidento rinkimus“ Rusijoje, kuriems rengiasi dabartinis Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas, rusams reikia bent kokių taktinių „pergalių“ fronte. O po „rinkimų“, pasak Ukrainos prezidento, Rusija gali rengtis kažkam „globalaus ir masiško“. Tiesa, V. Zelenskis nepatikslino, ką turi omenyje.

„Na, suprantant, kad žmogus rengiasi „rinkimams“, aišku, kad jie nori kokių nors taktinių pergalių, kurias aukštintų informacinėje erdvėje prieš juos ir rengtųsi kažkam globalaus ir masiško po jų“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Kalbėdamas apie dabartinę situaciją fronte, V. Zelenskis pirmiausia pabrėžė, jog pernai Rusijai taip ir nepavyko užimti nė vieno didelio Ukrainos miesto, o tokie „laimėjimai“, kaip Bachmuto užėmimas, – beprasmiški.

„Pirmiausia reikia pasakyti, kad, nepaisant visų gandų ir propagandinių naratyvų, kuriuos skleidžia Rusija, nieko jie nesugebėjo okupuoti ar stipriai pasistūmėti į priekį. Realiai pasistūmėti, o ne paimti keletą namelių viename ar kitame kaimelyje ir viską juose sugriauti.

Kaip Bachmute, pavyzdžiui. Kuo jie ten didžiavosi, nesuprantama. Ten tiesiog nieko nebėra. Plynas laukas. Taigi, po pirmųjų invazijos metų, po pirmųjų okupacijų jie taip ir nesugebėjo užimti jokio miesto“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Aiškindamas, kodėl Rusijai tai nepavyko, viena pagrindinių priežasčių jis išskyrė tai, jog Rusija esą vis dėlto vengia masinių civilių žūčių. Ji nebenori sukelti dar vieno pasaulinio pasipiktinimo ir reakcijos, kokios buvo sulaukta po masinių žudynių Bučoje ar Mariupolio apgulties ir sunaikinimo.

Taigi, pasak Ukrainos prezidento, Rusija bombarduoja didžiuosius miestus tam, kad išgąsdintų civilius ir priverstų juo iš ten bėgti. O žmonėms nebijant ir nebėgant, netgi priešingai – jungiantis prie pasipriešinimo, Rusija tų miestų ir nebegali užimti.

„Jie sudėtingas priešas, nes nebijo žudyti civilių. Jie iškelia sau tikslą ir jo siekia bet kokiais būdais ir priemonėmis. Jų tokia taktika, kad jie gali sugriauti viską. Visiškai. Ir tuomet jau įeiti ir užimti teritoriją. Kodėl jie nepaėmė nė vieno didelio miesto? Todėl kad ten liko žmonių. Ir jie bijo. Taip, jie nužudo dalį mūsų piliečių, kai gąsdina artilerija ir raketomis, bet sugriauti viso miesto su žmonėmis jie negali, nes išties bijo dar vienos Bučos, dar vieno genocido.

Nes Buča buvo absoliutus genocidas. Ir Mariupolis buvo genocidas. Dabar jie nenori daryti tokių, jų nuomone, „klaidų“. Taigi mes suprantame, kad jie šaudo į miestus tam, kad žmonės bėgtų iš jų, kad po to jie viską sugriautų ir tuomet ten įeitų. Štai kodėl jiems šie metai buvo nesėkmingi, kodėl jie nesugebėjo okupuoti nė vieno miesto. Iš pradžių jie sugebėjo išgąsdinti dalį žmonių, bet vėliau žmonės viską suprato ir viskas“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Kalbėdamas apie padėtį fronte, jis kartojo, jog ji „labai sudėtinga“.

„Mums trūksta ginklų. Jei jie nekontroliuotų padangės, teisingiau, jei mes turėtume pakankamai priešlėktuvinės gynybos sistemų, mes sunaikintume jų aviaciją. Tiesiog sunaikintume. Ir taip naikiname.

Kai tu juos naikini danguje, eini į priekį. Ukraina nepadarė didelių žingsnių į priekį todėl, kad jie kontroliuoja dangų. Štai ir viskas“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat pabrėžė, jog Rusija stengsis žūtbūt eiti į priekį ir nemažinti apsukų.

„Jie pasakė, kad paims Avdyjivką. Nepaėmė. Vėlgi dėl to, kad mūsų vaikinai stovi ir kovoja. Jie, žinoma, nori paimti. Ar jie nori taikos? Ne.

Ne tik 50 proc., bet net ir vieno procento jų minčių nėra, kad baigtųsi karas ir būtų taika. Nėra. Tai ne jų planas“, – teigė Ukrainos prezidentas.

Pasak jo, Rusija toliau kaupia papildomas pajėgas, o vienas iš pagrindinių gyvosios jėgos šaltinių – kaliniai.

„Jie turi dar 300 tūkst. „zekų“ (kalinių – red. past. ) Tai absoliutus faktas. Juk juos jie patys gali žudyti. Tai tokia taktika.

Visa tai matėme Bachmute. Ten sunaikinome 20 tūkst. „vagnerovcų“ („Wagner“ smogikų – red. past. ).

O tuos, kurie bėgdavo atgal nuo mūsų, naikino jie patys. Savi žudė savus. Štai kur jų „stiprybė“ – tie žmonės tiesiog neturėjo išeities. Jie ėjo į priekį, nes už nugaros – garantuota mirtis. O priekyje – galbūt nelaisvė. Taigi dar 300 tūkst. tokių jie dar turi. Ir tai labai daug“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Kitas gyvosios jėgos šaltinis, pasak Ukrainos vadovo, – dabar Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų gyventojai.

„Taip pat jie spaudžia jaunus vyrus, kurie yra laikinai okupuotose teritorijose, ir juos mobilizuoja. Kodėl jie tą daro? Todėl kad niekas neskaičiuos nei „zekų“, nei žmonių iš laikinai okupuotų teritorijų. Rusai jų neskaičiuoja.

Taigi jų tikslas – eiti į priekį, tačiau taip, kad niekas nematytų nuostolių ir kad kuo mažiau lavonų grįžtų į Rusijos teritoriją. Kad nebūtų viso to labai daug. Kad nebūtų visuomeninio rezonanso. Štai maždaug tokia jų taktika“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, jog Ukraina, nepaisant ginkluotės trūkumo ir Rusijos pranašumo ore, vis dėlto sugebėjo iki šiol išlaisvinti pusę teritorijos, kurią Rusija buvo okupavusi nuo pilno masto invazijos pradžios.

„Na, o mes stovime ten, kur stovime. 50 proc. tos teritorijos, kurią jie okupavo prieš dvejus metus, mes deokupavome, kad ir kaip buvo sudėtinga tą padaryti. Kaip ir sakiau, mums labai sudėtinga tą daryti su esama ginkluote“, – sakė V. Zelenskis.