Atsakydamas į diskusijos moderatorių klausimą apie didelio masto karo su Rusija galimybę, V. Zelenskis atsakė: „Manau, kad tai įmanoma“.

„Bėda ta, kad šiandieninė Rusijos informacinė politika grįsta nepagarba Ukrainos savarankiškumui. Ir bėda ne vieno ar kito politikos technologijų specialisto, įvedusio rusiškojo pasaulio naratyvą ir t.t., pasirinkimas, o tai, kad po viso šito sugedo Ukrainos žmonių santykis su Rusijos žmonėmis. Tiksliau santykio nėra“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jis pridūrė, kad karas būtų didžiausia įmanoma klaida. „Po jo niekada nebeegzistuotų Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos kaimynystė“, – patikino V. Zelenskis.

Kalbėdamas apie santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, V. Zelenskis akcentavo, kad neturi laiko galvoti apie Rusijos prezidentą, tačiau jį domina, „ar jie galėtų produktyviai susitikti“.

Birželio 30 dieną atsakinėdamas į žmonių klausimus Rusijos prezidentas pareiškė, kad rusai ir ukrainiečiai – viena tauta.

Liepos 12 dieną Kremliaus svetainėje internete pasirodė V. Putino straipsnis „Apie istorinę rusų ir ukrainiečių vienybę“. Jame Rusijoje prezidentas šiuolaikinę Ukrainą pavadino „tikrų tikriausiu sovietų epochos vaiku“ ir pareiškė, kad dabartinė Ukrainos valdžia „atidavė šalį išoriniam valdymui“ iš Vakarų.

V. Zelenskis V. Putino žodžius pavadino „išskirtinai propagandine mantra, skirta vartotojui Rusijos viduje“.

Jis patikino, kad rusai ir ukrainiečiai „tikrai ne viena tauta“, nors juos ir vienija „bendros istorijos etapai, atmintis, kaimynystė, giminaičiai, bendra pergalė prieš fašizmą ir bendros tragedijos“.

Kremlius po V. Zelenskio susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu pareiškė laikantis Ukrainos euroatlantinius siekius pavojingais ir įspėjo, kad bus priverstas imtis atsakomųjų priemonių, jeigu jie bus įgyvendinti.

„Vašingtonas gana teigiamai reagavo į tokius Ukrainos euroatlantinius siekius. Tai mums gali kelti didelį pavojų, nes NATO tokiu būdu ir toliau artins savo karinę infrastruktūrą prie mūsų sienų“, – televizijai „Izvestija“ sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas Ukrainos prezidento V. Zelenskio vizitą JAV.

Jis pabrėžė, kad sprendžiant šį klausimą Maskvai reikės imtis tam tikrų atsakomųjų priemonių, kad „būtų atkurta pusiausvyra padėtyje ir užtikrintas šimtaprocentinis mūsų sienų saugumas“.

Paklaustas, ar susitarimai, pasiekti per surengtą V. Zelenskio vizitą, kelia grėsmę Rusijai, D. Peskovas atsakė: „Potencialiai – taip. Be abejo, labai atidžiai stebėjome šio vizito rezultatus.“

„Sakydamas „potencialiai“, visų pirma turiu omenyje pareiškimą apie galimą Ukrainos narystę NATO. Juk Zelenskis tvirtina, kad Ukraina nori įstoti į NATO, o tam, remiantis viešosios nuomonės apklausomis, nepritaria mažiausiai pusė Ukrainos gyventojų“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

D. Peskovas taip pat atkreipė dėmesį į „antirusišką retoriką, kurią girdėjome iš Zelenskio per vizitą JAV“.

„Susidaro įspūdis, kad pagrindinis Ukrainos ir Amerikos draugystės uždavinys – draugauti prieš Rusiją. Akivaizdu, kad tai tiesa. Žinoma, malonu, kad mūsų šalis taip aukštai figūravo šių derybų darbotvarkėje, tačiau norėčiau, kad tai būtų su pliuso, o ne su minuso ženklu“, – kalbėjo D. Peskovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (539)