V. Zelenskį kalbino „Meduza“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas, televizijos kanalo „Dožd“ vyriausiasis redaktorius Tichonas Dziadko, žurnalistas ir rašytojas Michailas Zygaras (jis taip pat uždavė vieną klausimą iš „Novaja gazeta“ vyriausiojo redaktoriaus ir Nobelio premijos laureato Dmitrijaus Muratovo) ir „Kommersant“ specialusis korespondentas Vladimiras Solovjovas. Interviu buvo imamas nuotoliniu būdu.

V. Zelenskis, duodamas interviu rusų žurnalistams, visų pirma pasakojo apie sudėtingą situaciją Mariupolyje.

„Miestą blokuoja Rusijos kariuomenė. Visi įvažiavimai ir išvažiavimai iš Mariupolio yra užblokuoti. Uostas užminuotas. Mieste humanitarinė katastrofa, nes su maistu, vaistais ir vandeniu ten patekti neįmanoma. Rusijos kariškiai apšaudė humanitarines konvojus. Žudo vairuotojus“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Pasak jo, padėtis sudėtinga visoje Zaporožės srityje. „Ten apie 100–120 kilometrų kelia sunkiausių iššūkių. Vyksta nuolatiniai apšaudymai.“

Rusų žurnalistai Ukrainos prezidento taip pat teiravosi, kaip pasikeitė jo asmeninis požiūris į rusus nuo karo pradžios.

„Nepaisant to, kad esu prezidentas ir turėčiau būti gana pragmatiškas žmogus, požiūris labai pablogėjo. Nors suvokiu, kad [Rusijoje] yra daug žmonių, kurie palaiko Ukrainą. <…> Karas mūsų teritorijoje rusams nieko gero neatneš. Visų [Ukrainos] gyventojų požiūris [į Rusiją] pablogėjo“, – atsakė V. Zelenskis.

„2014 metais, kai viskas prasidėjo, Ukrainos rusakalbiai regionai tikėjosi, kad dabar viskas baigsis. Dabar tai baigsis. Daug kas nutiko, daug nesusipratimų, daug metų tai augo, ir taip toliau... Kai kurios iš šių šeimų tikėjo, kad viskas dar įmanoma. Kažkas kažkaip įmanoma. <…>

Kai nuėjau į prezidentūrą, supratau, kad reikia padaryti viską, kad karas būtų sustabdytas – ir su propaganda reikia kovoti. Savo pavyzdžiu reikia parodyti, ką nori pakeisti: pakeisti šalį, pakeisti santykius su kaimynais, tam tikra prasme net grąžinti viską atgal – iki 2014 m. Sėsti prie derybų stalo.

Dabar, per šį mėnesį, įvyko pasaulinis, istorinis, kultūrinis skilimas. Globalinis. Tai ne šiaip karas. Manau, kad tai daug blogiau“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Tačiau jis sakė palaikantis ryšius su kai kuriais žmonėmis Rusijoje ar išvykusiais iš šalies. Anot jo, yra kultūros, meno žmonių, su kuriais galima rasti kalbą, tačiau nuvilia, jog didelė Rusijos gyventojų dalis palaiko valdžią.

V. Zelenskis sakė manantis, kad nuo karo nukentėję ukrainiečiai dabar jaus neapykantą viskam, kas rusiška.

„Putinas padarė didžiausią žalą rusų kalbai. Manau, kad tai nepataisoma žala. Žmonėms už Rusijos ribų bus gėda kai kuriose aplinkose kalbėti rusiškai. Tai jau buvo po vieno ar kito karo, kai buvo įvardijamas konkretus agresorius pasaulyje. Štai ir viskas“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas sakė, kad apie Maskvos reikalavimus „denacifikuoti“ ir „demilitarizuoti“ Ukrainą derybose su Rusija nėra diskutuojama, tačiau aptariami Ukrainos neutralumo klausimai.

„Apie tai diskutuojama itin išsamiai, bet aš noriu, kad tai nebūtų dar vienas popierėlis, panašus į Budapešto memorandumą“ – teigė V. Zelenskis.

Pasak V. Zelenskio, dėl to referendume turėtų pasisakyti ir Ukrainos žmonės.

„Ukrainoje turi būti referendumas. Kodėl? Nes mes turime referendumų įstatymą. Saugumo garantijos reiškia neutralų statusą, o tai yra konstituciniai pakeitimai. <…> Referendumas įvyks per kelis mėnesius, o Konstitucijos pakeitimai vyks mažiausiai metus“, – aiškino jis.

V. Zelenskio teigimu, apskritai Ukrainos tikslai yra sumažinti aukų skaičių, sutrumpinti karo trukmę ir kiek įmanoma išstumti Rusijos kariuomenę.

„Grįžkite ten, kur viskas prasidėjo [vasario 24 dieną] ir ten mes bandysime išspręsti sudėtingą Donbaso klausimą“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Tuo metu Lenkijos anksčiau išsakytai idėjai siųsti į Ukrainą NATO taikdarius V. Zelenskis sakė nepritariantis. Anot jo, taip kiltų pavojus įšaldyti konfliktą.

„Kol kas iki galo nesuprantu šio pasiūlymo. Mums nereikia įšaldyto konflikto mūsų valstybės teritorijoje, tai paaiškinau susitikime su Lenkijos kolegomis“, – aiškino V. Zelenskis.

Jis interviu metu taip pat sakė, kad karas Ukrainoje galėtų greitai baigtis ir jį vilkina tik Vladimiras Putinas, kurį Ukrainos prezidentas jau ne kartą kvietė susitikti akis į akį.

„Mes turime susitarti su Rusijos Federacijos prezidentu. O kad susitartume, jam reikia išeiti savo kojomis iš ten, kur yra, ir atvykti susitikti su manimi bet kurioje pasaulio vietoje, išskyrus Ukrainą, Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)