Tai šalies vadovas pareiškė vaizdo žinutėje ukrainiečiams, paskelbtoje socialiniame tinkle „Facebook“.

Apie saugumą kalbėti dar anksti

„Šiandien turime gerų naujienų. Mūsų gynėjai veržiasi į Kyjivo sritį, atgauna Ukrainos teritorijos kontrolę. Išlaisvinome Irpinę. Gerai padaryta! Esu dėkingas kiekvienam – visiems, kurie dirbo dėl šio rezultato. Okupantai yra atstumiami iš Irpinės. Jie stumiami iš Kyjivo“, – sakė Zelenskis.

Kartu prezidentas pabrėžė: „Tačiau apie saugumą šioje mūsų regiono dalyje kalbėti dar anksti. Kovos tęsiasi“.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Rusijos kariai kontroliuoja Kyjivo srities šiaurę, turi išteklių ir darbo jėgos bei bando atkurti sumuštus dalinius.

„Jų nuostolių lygis – net ir 90 proc. – nėra argumentas jiems sustoti. Šimtai ir šimtai vienetų sudegintos bei apleistos priešo technikos jų neįtikina, kad taip nutiks visiems“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Prezidentas pridūrė: „Černihivas, Sumai, Charkivas, Donbasas, pietų Ukraina – padėtis visur išlieka įtempta, labai sunki“.

Jis pareiškė, kad „tai negailestingas karas prieš mūsų tautą, prieš mūsų žmones, prieš mūsų vaikus“.

Kaip pažymėjo prezidentas, šiandien žinoma apie 143 vaikų žūtis.

Ragina sugriežtinti sankcijas Rusijai

V. Zelenskis paragino Vakarų šalis sugriežtinti sankcijas Rusijai, įskaitant naftos embargą.

Savo naktiniame vaizdo kreipimesi jis griežtai kritikavo „pasyvų“ kai kurių sankcijų pobūdį, sakydamas, kad pasaulis negali laukti, kol Rusija sureaguos.

V. Zelenskis mano, kad „stiprios prevencinės sankcijos“, jei jas anksčiau būtų priėmusios pasaulinės jėgos, galėjo užkirsti kelią invazijai.

Per septynių minučių kreipimąsi jis vis trinktelėdavo ranka į stalą, pabrėždamas savo mintį.

„Prasidėjo plataus masto karas, – sakė V. Zelenskis. – Dabar yra daug užuominų ir įspėjimų, kad, jei Rusija panaudos cheminį ginklą, bus įvestos neva griežtesnės sankcijos, pavyzdžiui, Rusijos naftos tiekimo į Europą embargas.

Tiesiog nėra žodžių. Mes, gyvi žmonės, turime palaukti. Ar ne viskas, ką iki šiol padarė Rusijos kariuomenė, nepateisina naftos embargo? Ar fosforo bombos to nepateisina? Apšaudyta chemijos gamykla ar apšaudyta atominė elektrinė to negarantuoja?“

Paragins teikti ukrainiečiams daugiau ginklų

V. Zelenskis sakė, kad šią savaitę ketina kreiptis į kelių šalių parlamentus ir paraginti jiems teikti daugiau ginklų.

„Ukrainiečiai neturėtų mirti vien dėl to, kad kažkas neranda pakankamai drąsos perduoti reikalingus ginklus, – sakė jis. – Baimė visada paverčia tave bendrininku“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją