V. Zelenskio žodžiais, Ukrainos specialiųjų tarnybų duomenimis, Rusijos specialiosios tarnybos mėgino jį nužudyti daugiau nei 10 kartų. „Bet aš neskaičiuoju. Pavojus nuolat gresia visiems mūsų žmonėms, kariškiams ir civiliams. Esu šalies prezidentas, todėl taip pat rizikuoju“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, balistinės raketos smūgis į Odesą per Graikijos premjero vizitą buvo surengtas labai greitai ir Ukrainos pajėgos nespėjo atsakyti. „Balistinė raketa smogė maždaug už 300-400 metrų. Ji atskriejo labai greitai. Nežinau, į ką ji pataikė. Bet kuriuo atveju kalbu ne apie save, o apie pagarbą kitų valstybių lyderiams, kitų valstybių žmonėms. [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas jos neturi“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskio teigimu, Graikijos vyriausybės vadovas buvo labai nustebęs. „Bet ne aš, nes mes visi žinome, kad jis [Putinas] nesustoja, žudo ir terorizuoja ne tik karius, bet ir visą piliečių visuomenę. Sunku pasakyti, kur taikėsi Rusijos kariuomenė, bet kuriuo atveju, tai viršija sveiką protą“, – sakė V. Zelenskis.

Anksčiau pranešta, kad kovo 6 d. V. Zelenskiui ir Graikijos ministrui pirmininkui Kyriakui Mitsotakiui lankantis Odesos komerciniame jūrų uoste ten nugriaudėjo sprogimas, buvo žuvusių ir sužeistų žmonių.

Volodymyras Zelenskis

Pauzė kare suteiks Putinui galimybę kaupti jėgas


V. Zelenskis yra įsitikinęs, kad pauzė kare, o iš esmės – konflikto įšaldymas, kaip siūlo kai kurie politikai, bus didelė problema Ukrainai ir Europai, nes suteiks Putinui galimybę kaupti jėgas.

V. Zelenskis tai pareiškė interviu Italijos televizijos kanalo RAI1 laidai „Cinque minuti“, praneša „Ukrinform“.

„Pertrauka kare – didelis iššūkis, tai būtų didelė problema Ukrainai, jos išsaugojimui, jos ateičiai, įšaldytas konfliktas bus didelė problema visai Europai. Mes turėjome tokios patirties po Krymo ir dalies Donbaso okupacijos. Tai buvo panašu į tai, ką dabar girdime kai kuriose žiniasklaidos priemonėse ir iš kai kurių lyderių, kai jie sako, kad reikia pauzės, o visa tai byloja apie konflikto įšaldymą. Kai kas tai vadina paliaubomis. Bet mes tai jau žinome. Ši pauzė kare nėra pauzė kare, tai pauzė Putinui“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Anot jo, Putinui reikia tokios pauzės, kad sukauptų jėgas.

„Jiems (Rusijai) trūksta raketų, jie bando jas pirkti Irane ir jau paėmė iš Šiaurės Korėjos. Jiems trūksta artilerijos sviedinių, ir jie gabena juos iš Šiaurės Korėjos ir Irano. Jiems reikia šios pauzės, kadangi jiems trūksta patyrusių kariškių, nes jie juos prarado mūsų teritorijoje. Jiems trūksta karininkų ir tiesiog parengtų kareivių. Ši pauzė bus naudinga Putinui“, – pabrėžė prezidentas.

Jis priminė, kad Rusija anksčiau jau laikėsi tokios taktikos. Kai po 2014 metų konfliktas Rytų Ukrainoje buvo iš esmės įšaldytas, tai suteikė Rusijai galimybę padidinti ginkluotę ir sutelkti pajėgas, o vėliau įsiveržti į Ukrainą.

„Ir jis (Putinas) gali tai padaryti dar kartą. Nes niekas nesuteikia Normandijos formato ir Minsko proceso lygio garantijų. Ir niekas neatsako už tai, kad Rusija vykdytų duodamus pažadus. Bent jau kol Putinas yra prezidentas“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos prezidentas V. Zelenskis jau kalbėjo apie galimybę įšaldyti karą ir pavadino tai Ukrainai nepriimtinu variantu, nes jis bus naudingas agresoriui. Anot V. Zelenskio, šiuo metu sąjungininkai Vakaruose nedaro spaudimo Ukrainai dėl konflikto įšaldymo.

Kazachstanui, Moldovai ir Baltijos šalims gresia Rusijos puolimas

V. Zelenskis mano, kad Kazachstanui, Moldovai ir Baltijos šalims gresia Rusijos karinis puolimas.

„Kai dėl karinio puolimo prieš Moldovą, tai manau, jog tai gali būti vienas iš Rusijos Federacijos tikslų. Manau, kad Moldovai, Baltijos šalims, taip pat Kazachstanui gresia pavojus“, – sakė V. Zelenskis.

Prezidentas pažymėjo, kad Moldovos atžvilgiu Rusija jau turėjo planą ją užpulti ir pakeisti valdžią, tačiau jį pavyko sužlugdyti.

„Noriu visiems priminti, kad mūsų žvalgybos atskleistą Rusijos planą perdavėme Moldovai. Mes pasidalinome ir su kitais mūsų partneriais. Moldova buvo pasirengusi Rusijos diversinių ir žvalgybinių grupių veiksmams. Rusai norėjo užgrobti valdžią Moldovoje, norėjo tai padaryti labai greitai. Ačiū Dievui, ir aš esu dėkingas mūsų žvalgybai, kad ji gerai padirbėjo“, – sakė prezidentas.

Anot jo, Moldova pasiruošė ir nesuteikė rusams galimybės surengti sukilimo prieš valdžią.

Kaip anksčiau rašė „Ukrinform“, praėjusių metų pavasarį Moldovos pareigūnai pranešė, kad Uždniestrėje dislokuoti Rusijos kariškiai pažeidė saugumo režimą.