„Susitikime su Emmanueliu Macronu ir Olafu Scholzu padėkojau už ryžtingą paramą Ukrainai Rusijos keliamos karinės grėsmės fone, taip pat už nuoseklią Vokietijos ir Prancūzijos poziciją Normandijos ketverte. Patvirtinome, kad esame pasirengę tęsti darbą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentūra pranešė, kad šalys susitarė tęsti aktyvų bendradarbiavimą Normandijos ketverte ir užtikrinti įgyvendinimą sprendimų, priimtų keturių šalių 2019 metų gruodžio 9 dieną Paryžiaus viršūnių susitikime.

V. Zelenskis pabrėžė, kad pirmiausia kalbama apie tokias skubias padėties konflikto zonoje stabilizavimo priemones, kaip paliaubų laikymosi užtikrinimas, abipusis sulaikytųjų paleidimas ir dviejų naujų kontrolės postų atidarymas.

„Volodymyras Zelenskis, Olafas Scholzas ir Emmanuelis Macronas susitarė dėti visas pastangas, siekiant realios pažangos stabilizuojant padėtį Donbase, ir paragino Rusiją atnaujinti konstruktyvų darbą šiuo tikslu Normandijos formatu“, – nurodoma pranešime.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina nepasiduoda jokioms provokacijoms pasienyje, neturi jokių agresyvių ketinimų kitų valstybių atžvilgiu ir toliau pasisako už padėties sureguliavimą diplomatinėmis priemonėmis.

„Tikiuosi, kad Rusijos kariai ir ginkluotė bus kuo greičiau atitraukti nuo Ukrainos sienų. Kol kas, nepaisant nuolatinių diplomatinių pastangų, jie lieka prie mūsų sienų“, – sakė jis.

Prancūzija ir Vokietija nuo 2015 metų tarpininkauja konflikte tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų pagal Normandijos ketverto formatą ir prižiūri trapias paliaubas.

Vėliausias Normandijos ketverto viršūnių susitikimas įvyko 2019 metų gruodį, tuojau po V. Zelenskio išrinkimo Ukrainos prezidentu.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose verda konfliktas tarp ukrainiečių kariuomenės ir prorusiškų separatistų. Jis jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Kijevo sąjungininkai Vakaruose pastarosiomis savaitėmis skambina pavojaus varpais dėl naujo Rusijos kariuomenės telkimo prie Ukrainos sienų ir galimos invazijos.

Rusija įnirtingai neigia planuojanti įsiveržimą į Ukrainą ir kaltina NATO kurstant įtampą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)