„Ieškome būdų [atblokuoti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą – red.). Kalbėjomės su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi António‘umi Guterresu. Aš kalbėjausi su juo asmeniškai. Apie krizę kalbėjausi su prezidentu R. T. Erdoganu. Matome būdų, kaip ją įveikti. Jei mums pavyks, jei R. T. Erdoganui pavyks, jei JT taps dar stipresnės, manyčiau, visi sulauksime sėkmės“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad Juodoji jūra nepriklauso Rusijos Federacijai: „Yra Ukraina, yra Turkija, Rumunija, Bulgarija. Mes kalbamės su visomis Juodosios jūros regiono šalimis. Su visais, išskyrus Rusiją, mus sieja esminiai pragmatiniai žmogiškieji santykiai ir, kas labai svarbu, teisiniai santykiai. Rusija mano, kad Juodoji jūra yra grynai Rusijos.“

Kartu prezidentas pažymėjo, kad tiek Rusijos visuomenei, tiek kariuomenei trūksta motyvacijos ir vienybės, nes Rusijos Federacija neįstengia pasiekti nei kovinių pergalių, nei ekonominių pasiekimų.

Ukrainos lyderis taip pat paragino pasaulį neprarasti vienybės, kuri šių dienų realijose yra būtina sąlyga pergalei.

Kaip žinoma, 2022 m. liepos 22 d. Stambule Ukraina, taip pat Rusija, Turkija ir Jungtinės Tautos pasirašė susitarimus dėl Ukrainos uostų atblokavimo ir Ukrainos grūdų eksporto atnaujinimo. Trys Ukrainos uostai – Odesos, Čornomorsko ir Pivdenio – buvo atblokuoti civiliniams laivams praplaukti. Pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą jūra buvo eksportuojami ne tik grūdai, bet ir mineralinės trąšos.

Bendrai priežiūros ir koordinavimo tikslais Stambule buvo įkurtas Jungtinis koordinavimo centras (JKK), remiamas Jungtinių Tautų.

Liepos 17 d. Rusija pareiškė stabdanti dalyvavimą susitarime su Turkija ir JT dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)