„Pagal įstatymus draudžiama rengti rinkimus [karo padėties metu]‘, – sakė jis interviu, paskelbtame sekmadienio vakarą.

Pasak jo, surengti rinkimus būtų labai sunku, o viena iš būtinų sąlygų būtų JAV ir ES finansinė parama šiam procesui.

„Aš nerengsiu rinkimų skolon, taip pat neatimsiu lėšų rinkimams iš gynybos“, – pridūrė jis.

Tam parlamentas turėtų „skubiai“ pakeisti galiojančius įstatymus, sakė jis.

Tačiau pagrindinė teisėtų rinkimų problema – kaip užtikrinti, kad galėtų balsuoti kariai, sakė jis. Tokiu atveju rinkimų stebėtojai turėtų būti siunčiami į apkasus.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad reikėtų užtikrinti, jog rinkimuose galėtų dalyvauti milijonai ukrainiečių pabėgėlių, dabar įsikūrusių visoje Europoje. „Septyniems milijonams [pabėgėlių] turėtų būti suteikta galimybė balsuoti. Mums reikia kiekvieno balso“, – pridūrė jis.

Anksčiau, lankydamasis Kyjive, JAV respublikonų senatorius Lindsey Grahamas pareikalavo, kad, nepaisant karo, Ukraina surengtų rinkimus ne vėliau kaip 2024 metais.

Ukraina jau daugiau kaip 18 mėnesių priversta kariauti su ją užpuolusia Rusija. Dėl karinės padėties, kuri šiuo metu pratęsta iki lapkričio vidurio, neįmanoma surengti parlamento rinkimų, kurie pagal Konstituciją numatyti spalio 29 dieną.

Panaši grėsmė kyla ir prezidento rinkimams, turintiems įvykti 2024 metų kovo 31 dieną.

V. Zelenskis gali tikėtis aiškios pergalės prezidento rinkimuose, teigia apžvalgininkai. Tačiau parlamento rinkimuose jam tektų kandidatuoti su nauju partijos projektu, nes jo partija „Tautos tarnas“, įkurta prieš 2019 metų rinkimus, nebesurinktų daugumos, kadangi ją sukrėtė daugybė skandalų.

Parlamente prezidento partijos frakcija jau dabar priklauso nuo kitų partijų atstovų paramos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)