Tai interviu Italijos televizijos kanalui RAI pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kalbėdamas apie vadinamąjį pripratimą prie karo, dėl kurio perspėjo popiežius, praneša „Ukrinform“.

„Jis (popiežius) buvo teisus, prie to (karo) jau priprantama. Tikra tiesa... Žmonės pripranta net prie to, kad buvo deportuoti tūkstančiai Ukrainos vaikų. Iš pradžių tai buvo siaubas Europai. Iš pradžių mums padėjo, neseniai net sudarėme tarptautinę koaliciją. Tačiau žmonės pripranta prie emocijų. Ir net jau klausiama apie vaikus Rusijoje – na, o gal kam ten ir patinka? Tokių balsų jau girdėti Europoje ir visame pasaulyje, suprantate? Tai nesąžiningas požiūris. Popiežius Pranciškus teigia, kad žmonės pripranta prie karo. Bet aš noriu paaiškinti. Prie karo galima priprasti tik per atstumą. Bet kai karas ateina pas tave, neįmanoma ir nepriimtina prie jo visiškai priprasti. Kitaip tu pralaimėjai šį karą. Praradai save, savo namus, savo šeimą“, – sakė prezidentas.

Jis pažymėjo, kad dalis ukrainiečių taip pat pripranta prie karo, ir tai yra didelė klaida.

„Prie kai kurių dalykų – taip (galima priprasti), bet kaip galima priprasti prie to, kad žūsta žmonės, kad skrenda raketos? Supraskite, tai neįmanoma, ir tai nėra normalus gyvenimas. Jūs priprantate per atstumą. Kai esame Kyjive ir yra atstumas iki fronto, mes pradedame prie kažko priprasti. Tai nesąžininga prieš tuos, kurie yra fronte. Reikia įjungti smegenis ir suprasti: jei tu pripratai čia, kol frontas ten, tai frontas gali būti jau čia, kur tu, jei nepalaikysi tų, kurie fronte“, – paaiškino V. Zelenskis.

Anot jo, taip yra ir su Europa – ji per atstumą nuo karo. „Ačiū Dievui, kad pas jus nėra karo, bet karas gali ateiti į Europą, nes turime reikalą su Putinu“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskio nuomone, jei karas ateis į Europą, niekas ten nebus jam pasiruošęs.

„Visų pirma, niekas nebus pasiruošęs taip, kaip Ukraina, nes mes jau seniai kariaujame. Europos armijos nebus pasiruošusios. Bus šokas. Dešimtys milijonų žmonių chaose, emigracijoje. Ir kur jie bėgs? Mūsų žmonės išvažiavo, išėjo į Europos šalis, jie ten gavo prieglobstį... O kur dėsis visi žmonės Europoje, jei ten ateis Rusijos armija? Kaip jie ginsis? Kur įsitikinimas, kad NATO suveiks? Kas apie tai kalba? Niekas apie šias detales visuomenei nepasakoja, bet kur visi dėsis? Jie ginsis. Prasidės pasaulinis karas. Imigracijos procesai ir dideli, dideli, dideli nuostoliai“, – pabrėžė prezidentas.

Todėl, anot jo, žmonėms Europoje atėjo metas susimąstyti, kodėl jų šalys turėtų rizikuoti ir manyti, kad Putinas ne toks. Užuot to tikėjęsi jie turėtų tiesiog palaikyti Ukrainą, kad Ukraina sustabdytų juos (rusus) savo teritorijoje.

„Tiesiog reikia iš anksto žengti kelis žingsnius, kad nebūtų rizikuojama savo šalimis ir žmonėmis: palaikykite Ukrainą, kad Ukraina juos sustabdytų čia ir kartu su jumis politiškai išstumtų juos namo. Štai ką reikia daryti. Politikai sako: „Na, tai dar ne faktas, kad jie ateis“. O kam rizikuoti? Kam šios mintys: faktas ar ne faktas? Jei ne faktas, kad jie ateis, tai ir ne faktas, kad jie neateis“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Kaip rašė „Ukrinform“, anksčiau Ukrainos prezidentas perspėjo, kad Vakarų dvejonės remiant Kyjivą ir būgštavimai dėl karo su Rusija eskalavimo gali pratęsti karo veiksmus ne vienerius metus.