Tuo metu Kyjivas skelbia atnaujinantis Odesos ir kitų Juodosios jūros uostų darbą. Pasirašius sutartį dėl grūdų eksporto, bus siekiama užtikrinti navigacijos saugą viename iš Odesos regiono uostų. Tęsiasi ir sėkmingos ukrainiečių kontratakos – šįryt apšaudytas okupantų kariams strategiškai svarbus Antonivkos tiltas.

Britų laidų vedėjui P. Morganui pavyko užfiksuoti netikėtą ir seniai matytą momentą – interviu su pirmąja Ukrainos pora metu, prezidentas V. Zelenskis pradėjo juoktis. Ukrainos lyderis sunkiai tramdė šypseną, žurnalistui pasiteiravus Olenos Zelenskos, kaip ji sužinojo apie vyro planus siekti šalies prezidento posto. Moteris neslėpė – V. Zelenskis pamiršo jai apie tai pasakyti.

O. Zelenska:

– Pamačiau jo Naujųjų metų sveikinimą ir sužinojau, kad kandidatuos.

P. Morganas:

– Palaukite, pamatėte per televizorių? Rimtai? Pone prezidente?

V. Zelenskis:

– Seniai taip nesijuokiau!

P. Morganas:

– Dabar turite progą atsiprašyti savo žmonos.

V. Zelenskis:

– Gerai, aš atsiprašau.

Vakarų spaudoje pirmoji Ukrainos pora sulaukia vis daugiau dėmesio – O. Zelenskos „drąsos portretas“ papuošė ir garsiausio mados žurnalo „Vogue“ viršelį.

Tuo metu V. Zelenskis sulaukė išskirtinio britų įvertinimo – jam skirtas Winstono Churchillio lyderystės apdovanojimas. Jungtinės Karalystės premjeras V. Zelenskio tvirtybę kovoje prieš Maskvą palygino su W. Churchillio žygdarbiais Antrojo pasaulinio karo metais.

„Rusams pradėjus savo išpuolį Kyjive – Volodymyrai, tu žinojai, kad esi jų pagrindinis taikinys. Tu žinojai, kad būriai žudikų tave medžioja. Ir tu galėjai palikti Kyjivą. Būtų buvę sunku nesutikti su tavimi, jeigu būtum pasakęs, kad Ukrainos išlikimas priklauso nuo prezidento išlikimo. Bet, žinoma, tu to nepadarei. Tu pasirinkai likti Kyjive“, – gražių žodžių Ukrainos prezidentui negailėjo Borisas Johnsonas.

„Pelnyti šį apdovanojimą yra neapsakoma garbė. Jaučiu, kad šią akimirką pakartoti garsius W. Churchillio žodžius, pasakytus 1945-ųjų gegužės 8-ąją, Europoje pasibaigus Antrajam Pasauliniam Karui, yra tinkamiausia – Mano brangūs draugai, tai jūsų valanda. Tai nėra partijos ar klasės pergalė. Tai yra visos didžios britų tautos pergalė“, – sakė V. Zelenskis.

Tuo metu karo lauke tęsiasi įtempta kova. Donecko regione rusų kariuomenė apšaudė Bachmutą – ataka apgriovė dviaukštį viešbutį, pranešama, jog yra sužeistųjų ir žuvusiųjų.

Okupantų raketos paryčiais skriejo ir į Charkivą – pramoniniame miesto rajone užfiksuoti du sprogimai, sužeisti šeši žmonės.

Naktį sprogimai aidėjo ir Chersone – čia Ukrainos karinės pajėgos sėkmingai atakavo Antonivkos tiltą. Beveik pusantro kilometro ilgio tiltas, jungiantis abu Dniepro upės krantus, yra strategiškai svarbus objektas rusams. Britų žvalgyba tiltą vadina okupantų Achilo kulnu – be tinkamos infrastruktūros, rusų kariuomenei aprūpinti savo dalinius Chersono regione taptų itin sunku.

Nors tiltas nebuvo sugriautas, ataka jį smarkiai apgadino – socialiniuose tinkluose plinta vaizdai, kuriuose matomas apgriuvęs tiltas, sprogmenų išmuštos duobės, pažeista kelio danga ir kyšančios konstrukcijos. Eismas tiltu šiuo metu yra užblokuotas.

Naktį okupantų vadai bandė sumenkinti padarytą žalą, tačiau vėliau pripažino, kad tiltas nukentėjo nuo raketų ugnies.

Tai ne pirmas kartas, kai Ukrainos raketos skrieja į Antonivkos tiltą – kontrpuolimas organizuotas ir liepos 19-ąją. Prezidento V. Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas savo „Twitter“ paskyroje įspėjo Maskvą: „Okupantai turėtų išmokti, kaip perplaukti per Dniepro upę. Arba palikti Chersoną, kol tai gali padaryti. Trečio įspėjimo gali ir nebūti“.

Ukraina praneša atnaujinanti Odesos, Černomorsko ir Pivdenio uostų veiklą, o Stambule oficialiai atidarytas ukrainietiškų grūdų eksportavimo koordinavimo centras. Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą dėl uostų atblokavimo dar praėjusią savaitę. Karinis Ukrainos jūrų laivynas skelbia, kad siekia nubrėžti saugius laivų, gabenančių grūdus, maršrutus, o jų išplaukimas ir atvykimas bus vykdomas formuojant karavaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)