Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netikėtai atšaukė planuotą kreipimąsi vaizdo ryšiu į JAV senatorius, jis ketino prašyti tolesnio finansavimo Ukrainai. Buvo tikimasi, kad Ukrainos lyderis prašys senatorių per balsavimą trečiadienį pritarti skubios pagalbos paketui, numatančiam skirti Kyjivui daugiau nei 60 mlrd. JAV dolerių.

Ukrainos ambasadorė Jungtinėse Valstijose Oksana Markarova teigia, kad V. Zelenskis antradienį nesikreipė į JAV senatorius, nes pasitarime buvo svarstomi ne tik Ukrainos klausimai. Tuo metu Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas, komentuodamas paskutinę minutę atšauktą Ukrainos prezidento V. Zelenskio kalbą, sakė, kad „tai yra karas“ ir „situacija keičiasi“.

Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris pranešė, kad V. Zelenskis nuotoliu negalėjo dalyvauti diskusijoje dėl paskutinę minutę ištikusių nesklandumų, ir pareikalavo pasitarimą tęsti. Galiausiai jis virto žodžių karu.

Lėšos nesutarimų Kongrese įšaldytos jau kelias savaites, o Baltieji rūmai perspėja, kad dabartinė parama iki metų galo baigsis, ir, jei Kongresas nesiims veiksmų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali karą laimėti.

Mittas Romney‘is

Vienas pirmųjų išėjo Jutos atstovas Mittas Romney‘is, jo pavyzdžiu pasekė ir daugiau kolegų respublikonų, pasipiktinusių, jog jų reikalavimas paramą Ukrainai derinti su veiksmais dėl migrantų krizės JAV ir Meksikos pasienyje nebuvo išgirstas, praneša AFP.

„Jie nepasakė nieko naujo, o respublikonai sako, kad Ukrainą remiame, o pasienyje nesaugu“, – pareiškė M. Romney‘is.

Kongresas dabar labiau nei bet kada susiskaldęs dėl pagalbos Ukrainai, kurios dabar turima amerikiečių karinė parama sparčiai senka.

Senato respublikonai savo paramą papildomai paramai Ukrainai sieja su sąlyga, jog prezidento Joe Bideno demokratai pritartų reformoms dėl prieglobsčio prašytojų ir sugriežtintų pasienio apsaugą. Tokioms priemonėms demokratai nepritaria.

JAV senatorių pasitarimas

„Respublikonai nusprendė išeiti, nes ten esantys žmonės paprasčiausiai nesuinteresuoti rasti bendrą kalbą“, – teigia M. Romney‘is.

Tą pačią dieną J. Bidenas išreiškė nusivylimą: „Tai, kad negalime padėti Ukrainai, yra tikra beprotybė. Tai prieštarauja Amerikos interesams. Tai tiesiog nederama.“

Ch. Schumeris, kurį cituoja „Fox News“, sakė, kad diskusiją „tą pačią sekundę agresyviai perėmė“ respublikonai, nusprendę verčiau kalbėti apie pasienio saugumą, o ne užduoti klausimų apie Ukrainą. Vienas iš dalyvių šaukė ant kolegų, kad šie, esą, nesilankė pasienyje ir nesidomi, kas ten vyksta.

Demokratai trečiadienį balsavimu pašalino pirmą procesinį kliuvinį dėl J. Bideno prašymo skirti 106 mlrd. dolerių paramą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui. Tik tam reikia šešiasdešimties balsų šimto narių Senate, o 49 narių Respublikonų mažuma greičiausiai tam užkirs kelią.

Atstovų rūmų pirmininkas, respublikonas Mike‘as Johnsonas, antradienį laiške Baltiesiems rūmams pirmą kartą patvirtino, kad jo partija paramai Ukrainai pritartų tik tuo atveju, jeigu Kongresas „imtųsi esminių pokyčių šalies sienų apsaugos įstatymuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)