Anksčiau pirmadienį Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Energoatom“ apkaltino Rusiją vykdžius atakas, dėl kurių nutrūko elektros energijos tiekimas. Pasak jos, tai buvo septintas kartas, kai elektrinė perėjo į „išjungimo režimą“ nuo tada, kai 2022 metų kovo mėnesį jos kontrolę perėmė Maskvos kariuomenė.

„Jėgainė persijungia į Ukrainos energetikos sistemą“, – vėliau pareiškė Ukrainos valstybinio tinklo operatorius „Ukrenergo“.

„Nepaisant rytinės priešo atakos, Ukrainos energetikos sistema veikia stabiliai“, – pranešė „Ukrenergo“, pridurdama, kad elektros energijos pakanka „vartotojų poreikiams patenkinti“.

Pietrytiniame Zaporižios regione esanti šešių reaktorių elektrinė yra didžiausia Europoje.

Tinklo operatorė teigė, kad rytiniame Dniepro regione dėl naujausių Maskvos smūgių buvo pažeistos aukštos įtampos linijos.

Dniepro gubernatorius sakė, kad naktį buvo surengta oro ataka, per ją buvo numuštos keturios Rusijos raketos ir 15 bepiločių orlaivių, sužeisti mažiausiai aštuoni civiliai gyventojai.

JT branduolinės energetikos vadovas Rafaelis Grossi, kuris bandė derėtis su abiem pusėmis, kad būtų pasiektas susitarimas dėl elektrinės saugumo, sakė, kad tai buvo septintasis elektros energijos tiekimo nutraukimas didžiuliame branduoliniame objekte per karą.

„Branduolinės saugos padėtis elektrinėje itin pažeidžiama“, – parašė jis tviteryje. – Privalome susitarti dėl elektrinės apsaugos dabar; tokia padėtis negali tęstis“.

R. Grossi Maskvos okupuotoje elektrinėje lankėsi kovo mėnesį.

Zaporižios AE anksčiau tiekė apie 20 proc. Ukrainos elektros energijos ir, nepaisant dažno apšaudymo, veikė pirmaisiais Rusijos puolimo mėnesiais, o rugsėjo mėnesį sustabdė elektros energijos gamybą.

Nuo to laiko nė vienas iš šešių sovietinių laikų reaktorių negamino elektros energijos, tačiau jėgainė tebėra prijungta prie Ukrainos elektros tinklo savo reikmėms, visų pirma reaktoriams aušinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją