„Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė dar kartą prarado ryšį su savo paskutine likusia pagrindine išorės elektros perdavimo linija, bet... toliau tiekia elektrą į energetinę sistemą atsargine linija“, – sakoma agentūros pranešime.

„Mažiau nei 48 valandos po to, kai [TATENA] generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi (Rafaelis Marianas Grosis) ketvirtadienį šiame objekte Ukrainos pietuose pradėjo... TATENA Palaikymo ir pagalbos misiją Zaporižioje (ISAMZ), agentūros ekspertams ukrainiečių aukšto rango pareigūnai pasakė, kad neveikia Zaporižios AE ketvirtoji eksploatacinė 750 kilovoltų elektros perdavimo linija. Trys kitos linijos buvo prarastos anksčiau šio konflikto metu“, – sakoma pranešime.

„Vienas reaktorius dar dirba ir gamina elektrą tiek aušinimui ir kitoms būtinoms saugumo funkcijoms objekte, tiek namų ūkiams, gamykloms ir kitiems [vartotojams] per energetinę sistemą“, – nurodė TATENA.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys dėl to kaltina viena kitą. Situacija kelia vis didesnį nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

TATENA misija turi padėti užtikrinti jėgainės, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo 4 dieną, saugumą.

Ukraina penktadienį paskelbė subombardavusi rusų bazę Enerhodaro mieste netoli Rusijos okupuotos Zaporižios AE ir sunaikinusi tris artilerijos sistemas bei šaudmenų sandėlį.

Rusijos paskirta vietos administracija anksčiau šeštadienį paskelbė, kad Zaporižios atominė elektrinė vėl buvo atjungta tęsiantis apšaudymui, per kurį buvo sunaikinta svarbi elektros perdavimo linija.

Zaporižios AE nuo praėjusios savaitės ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos energetinės sistemos. Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ dėl to kaltino apšaudymą ir gaisrus netoli jėgainės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją