Pasak „The New York Times“, šios operacijos dokumentuose aprašomi keisti, dideliu greičiu judantys erdvėlaiviai ir ore kybantys objektai. Tačiau mokslininkai buvo apimti abejonių ir teigė, kad nepaaiškinami reiškiniai nebūtinai įrodo, kad ateiviai egzistuoja.

Pažangiąją kosmoso grėsmių identifikacijos programą (angl. The Advanced Aerospace Threat Identification Programme) pasiūlė Harry Reidas – į pensiją išėjęs demokratų senatorius, kuris tuo metu buvo Senato daugumos lyderis.

„Aš nesigėdiju ir nesigailiu, kad dariau šį darbą. Atlikau tai, ko niekas anksčiau nedarė“, - sakė jis laikraščiui „The New York Times“.

H. Reidas, buvęs senatorius iš Nevados, kur įsikūrusi mitais apipinta ir įslaptinta JAV oro pajėgų bazė „Area 51“, vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad ši programa buvo rimtas bandymas išsiaiškinti tiesą „tarp galybės įrodymų, skatinusių kelti klausimus“.

Jei kažkas tvirtina turįs atsakymus, jie apgaudinėja patys save.

Pranešama, kad ši programa Gynybos departamentui kainavo daugiau kaip 20 mln. dolerių ir buvo nutraukta taupymo sumetimais.

Nors finansavimas šiai programai 2012 metais buvo nutrauktas, pareigūnai šalia kasdienių savo pareigų toliau tyrinėja pranešimus apie neįprastus reiškinius ore ar įtartinus objektus.

Vienas buvęs Kongreso darbuotojas leidiniui „Politico“ sakė, kad šia programa galėjo būti siekiama stebėti užsienio varžovių technologinę pažangą.

„Galbūt Kinija ar Rusija mėgina kažką padaryti ar turi kažkokią varymo sistemą, kuri mums yra nežinoma?“, - svarstė jie.

Anksčiau šiais metais JAV Centrinė žvalgybos agentūra paviešino internete milijonus puslapių išslaptintų dokumentų.

Tarp jų buvo ir pranešimai apie pastebėtus NSO ir rinkinys įrašų apie skraidančias lėkštes.