Nesutarimai tarp prezidento Joe Bideno demokratų ir respublikonų bei tarp skirtingų respublikonų stovyklų Atstovų Rūmuose penktadienį tęsėsi, o tai reiškia, kad artėja vadinamasis vyriausybės uždarymas, kai nebebus finansuojamos federalinės institucijos ir įstaigos. Jei iki šeštadienio vidurnakčio vietos laiku (sekmadienio 6.00 val. Vidurio Europos vasaros laiku) nebus pasiektas persilaužimas, tūkstančiams JAV valstybės tarnautojų gresia neapmokamos priverstinės atostogos. Tada bent jau laikinai turėtų užsidaryti daug įstaigų, muziejų ir nacionalinių parkų.

Kad būtų užkirstas kelias ketvirtajam vyriausybės uždarymui per dešimtmetį ir 15-ajam nuo 1981 metų, abeji Kongreso rūmai turi susitarti dėl biudžeto. Ginčas dėl biudžeto reguliariai įsismarkauja, kuo labiau artėja nauji biudžetiniai metai, kurie skaičiuojami nuo spalio 1 d. Tačiau šį kartą padėtis ypač kebli. Gili praraja skiria ne tik abi vis labiau nesutaikomas partijas. Nesutarimai tvyro ir Respublikonų partijos viduje – tarp palyginti nuosaikių parlamentarų ir nedidelės aršiai konservatyvių parlamentarų grupės Atstovų Rūmuose. Šie reikalauja 120 mlrd. dolerių sumažinti išlaidas. Bendra biudžeto apimtis siekia 6,4 trln. dolerių.

Patiems kongresmenams vyriausybės uždarymas finansiškai neatsilieptų. 535 Kongreso nariai ir toliau gautų per metus 174 000 dolerių siekiantį atlyginimą, nesvarbu, kiek laiko blokada tęstųsi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją