JAV lyderis tokį komentarą išsakė ruošdamasis laukiamam susitikimui su kinų prezidentu Xi Jinpingu. Abiejų šalių vadovai susitiks Kalifornijoje rengiamo Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimo kuluaruose ir tai bus pirmieji jų asmeniniai pokalbiai per metus, didžiausioms pasaulio ekonomikoms vaidijantis dėl prekybos, sankcijų ir Taivano.

„Mes nebandome atsiriboti nuo Kinijos. Mes stengiamės pakeisti santykius į gerąją pusę“, – prieš išvykdamas į San Fransiską Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė J. Bidenas. Paklaustas apie tai, ko tikisi pasiekti būsimame susitikime, JAV prezidentas išreiškė viltį, kad abiem pusėms pavyks „normalizuoti“ komunikaciją.

Teigiamas impulsas po 2022 m. lapkritį Balyje surengtų JAV ir Kinijos vadovų pokalbių išblėso, kai JAV numušė spėjamą Kinijos šnipinėjimo balioną ir dėl to buvo atidėta planuota JAV valstybės sekretoriaus Antony'io Blinkeno viešnagė Pekine. Vėliau aukšto lygio diplomatija suintensyvėjo, o tai pasiuntė ženklus, liudijančius abiejų pusių ryžtą pagerinti dvišalius ryšius.

Kinijos užsienio reikalų ministerija, prieš prezidentų susitikimą paklausta apie Pekino lūkesčius, kalbėjo miglotai ir paminėjo „išsamią komunikaciją“ ir „svarbius klausimus, susijusius su taika pasaulyje“.

Kinija anksčiau yra aiškiai pabrėžusi, kad neketina nusileisti tam tikrais klausimais, kuriuos Pekinas laiko savo „raudonosiomis linijomis“, įskaitant Taivaną ir karinę ekspansiją Pietų Kinijos jūroje.

Tačiau Vašingtonas ir Pekinas pastaruoju metu jau pasiekė šiek tiek pažangos prekybos ir klimato srityse.

Xi Jinpingas trečiadienį į JAV atskrido pirmą kartą per šešerius metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją