„Turime būti labai budrūs, kad išorinės jėgos nesukurstytų „naujo šaltojo karo“ ir nesukurtų konfrontacijos regione, bei ryžtingai priešintis bet kuriai šaliai, kuri kišis į vidaus reikalus ir dėl kokios nors priežasties surengs „spalvotąją revoliuciją“, – sakė Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas taip pat ragino „dėti pastangas užtikrinti taiką regione ir garantuoti bendrą saugumą“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ ir pridūrė, kad Kinijos lyderis taip pat paragino valstybes nares „eiti teisinga kryptimi ir stiprinti solidarumą bei abipusį pasitikėjimą“.

Putinas dėkojo už paramą per maištą

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasisakęs per virtualų susitikimą, teigė Irano, Kinijos ir kitiems lyderiams, kad Rusija ir toliau atrems sankcijas, Vakarų šalių taikomas dėl Maskvos plataus masto karo Ukrainoje.

„Rusija užtikrintai atremia ir toliau atrems išorinį spaudimą, sankcijas ir provokacijas“, – pareiškė V. Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat padėkojo Eurazijos bloko lyderiams už paramą per trumpą samdinių grupuotės „Wagner“ maištą, nukreiptą prieš Rusijos karinę vadovybę.

„Norėčiau padėkoti savo kolegoms iš SCO šalių, kurie pareiškė paramą Rusijos vadovybės veiksmams ginant konstitucinę santvarką ir piliečių gyvybes bei saugumą“, – sakė V. Putinas, pirmą kartą po maišto dalyvavęs viršūnių susitikime.

Per šį viršūnių susitikimą Iranas buvo priimtas kaip devintasis SCO narys. Stebėtojos statusą turinčiai Rusijos sąjungininkei Baltarusijai taip pat buvo pranešta, kad kitame SCO viršūnių susitikime ji taps visateise nare.

Blokas apima didžiulį ruožą nuo Maskvos iki Pekino, regione, įskaitant valstybes nares, šalis stebėtojas bei „dialogo partneres“, gyvena maždaug pusė pasaulio gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją