Laiške partijos nariams Pietero Omtizigto vadovaujama NSC teigė, jog ir toliau „konstruktyviai“ dirbs, kad būtų sudaryta vyriausybė. Tai, pavyzdžiui, gali būti „konstruktyvi parama mažumos vyriausybei“, teigiama laiške.

G. Wildersas NSC pasitraukimą tinkle X pavadino „nuviliančiu“. „Nyderlandai nori šios vyriausybės, o dabar Peteras Omtzigtas traukiasi, nors šiandien dar kalbėjomės“, – rašė jis.

G. Wilderso dešiniųjų populistų Laisvės partija (PVV) lapkritį laimėjo pirmalaikius parlamento rinkimus. G. Wildersas siekė keturių partijos koalicijos su ligšiolinio premjero Marko Ruttės Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), NSC ir ūkininkų partija BBB. Tačiau be NSC ir 20 jos turimų mandatų parlamente iš 150 jis neturi šansų sudaryti daugumos vyriausybę.

G. Wilderso pergalė Nyderlanduose prilygo žemės drebėjimui. Dešinysis populistas dėl griežtos savo polemikos prieš imigrantus ir musulmonus kartais lyginamas su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Jo partijos rinkimų programoje, be kita ko, buvo reikalaujama uždrausti mečetes, surengti referendumą dėl Nyderlandų pasitraukimo iš ES bei nutraukti ginklų tiekimą Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją