39 metų Australijos pilietis sakė toliau įrodinėsiantis esantis nekaltas dėl dviejų moterų seksualinio užpuolimo, kurį jam inkriminuoja Stokholmas. J.Assange'as taip pat pažadėjo, kad "WikiLeaks" paviešins daugiau jam nutekintų slaptų JAV dokumentų.

J.Assange'as buvo suimtas gruodžio 7 dieną pagal Švedijos išduotą arešto orderį ir laikomas viename kalėjime Londone, tačiau po devynių dienų teismas jį paleido už užstatą..

Penktadienį aktyvistas sakė britų nacionaliniam transliuotojui BBC, kad prieš jį nukreipti kaltinimai "yra labai sėkminga ir labai neteisinga šmeižti kampanija".

J.Assange'as taip pat sakė žurnalistams manantis, kad Jungtinės Valstijos, kurios pasmerkė "WikiLeaks" sprendimą paviešinti daugybę konfidencialaus Amerikos diplomatinio susirašinėjimo dokumentų, pateiks jam kaltinimus dėl šnipinėjimo.

Pagal britų teismo nustatytas sąlygas J.Assange'as privalo būti vieno savo draugo namuose netoli Bangio miesto Anglijos rytinėje Safolko grafystėje. Jam taip pat nurodyta dėvėti elektroninę apyrankę, rodančią buvimo vietą, uždrausta išeiti iš namų tam tikromis valandomis, taip pat liepta kasdien registruotis policijoje.

J.Assange'as buvo paleistas po devynias dienas trukusios jo advokatų kovos. Teismas atsisakė jį paleisti už užstatą gruodžio 7 dieną, bet sutiko žengti šį žingsnį antradienį, o Švedijai atstovaujantys prokurorai šį sprendimą užginčijo Aukštajame teisme.

Ketvirtadienį ši apeliacija buvo atmesta, o J.Assange'as ant teismo laiptų sakė džiūgaujantiems šalininkams: "Tikiuosi tęsti savo darbą ir toliau ginti savo nekaltumą šiuo atveju, taip pat, atskleisti įrodymus prieš šiuos kaltinimus, kai juos gausime - nes kol kas jų neturime."

Atvykęs į erdvią Elingam Holo vilą, kuri veikiausiai keliems mėnesiams taps jo namais, J.Assange'as pareiškė manantis, kad Jungtinės Valstijos sieks patraukti jį teisinėn atsakomybėn.

"Šiandien sužinojome iš vieno mano advokato Jungtinėse Valstijose, - tai kol kas nepatvirtinta, tačiau rimta - jog JAV ruošiasi mane apkaltinti šnipinėjimu, remiantis slaptu JAV didžiojo žiuri tyrimu", - nurodė aktyvistas.

Jis pridūrė nerimaujantis, kad Švedijos pastangos, kad Londonas jį išduotų, "iš tiesų yra mėginimas perimti mane į (Stokholmo) jurisdikciją, kad būtų lengviau mane išduoti Jungtinėms Valstijoms".

Švedijos prokurorai neigė, jog byla dėl įtariamų J.Assange'o seksualinių nusikaltimų kaip nors susijusi su "WikiLeaks".

Elingam Holas, įsikūręs vaizdingoje 240 hektarų valdoje, priklauso britų armijos karininkui Vaughanui Smithui, įkūrusiam žiniasklaidos klubą "Frontline Club", kuriame "WikiLeaks" vykdė kai kurias savo operacijas.

"Labai malonu būti laisvam prieš Kalėdas ir uosti šviežią orą", - J.Assange'as sakė atvykęs į vilą sningant.

Jis pasakojo, kad jog po arešto beveik visą laiką buvo laikomas Londone esančio Vandsvorto kalėjimo vienutėje.