„Australai nebalsavo už Konstitucijos pakeitimą“, - sakė jis, pirminiams rezultatams parodžius, kad balsavimas už reformą pralaimėtas. „šį rezultatą visiškai gerbiame“, - pridūrė jis.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese šeštadienį siekė paguosti šalies čiabuvių mažumą, rinkėjams per referendumą atmetus pakeitimus, kurie būtų suteikę jiems daugiau teisių ir pripažinimą Konstitucijoje.

„Šį vakarą noriu pripažinti, kad daugeliui aborigenų ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų ši kampanija buvo sunki našta. Ir šį rezultatą bus labai sunku pakelti“, - sakė jis, pripažinęs, kad istorinis balsavimas žlugo.

Per balsavimą, rengiamą praėjus daugiau nei 230 metų, kai į Sidnėjų atplaukė pirmieji britų laivai su nuteistaisiais, turėjo būti žengtas žingsnis į susitaikymą, bet vietoj to išryškėjo praraja tarp pirmųjų žemyno tautų ir baltųjų daugumos.

Beveik 18 mln. australų galėjo balsuoti už arba prieš pakeitimus, kuriais pirmą kartą čiabuviai būtų pripažinti Konstitucijoje ir būtų sukurta patariamoji institucija „Balsas“, kuri turėtų pasverti šioms bendruomenėms įtakos turinčius įstatymus.

Australijos pirmosios tautos gyvena žemyne daugiau nei 60 tūkst. metų. Britų kolonistų atvykimas joms atnešė smurtinio pavergimo, priverstinės asimiliacijos ir nepriteklių laikotarpį.

Šiandien aborigenai ir Toreso sąsiaurio salų gyventojai sudaro mažiau nei 4 proc. Australijos gyventojų, tačiau jie, daug dažniau nei jų turtingesni baltieji tėvynainiai, serga, pakliūna į kalėjimus arba miršta jauni. Reformos šalininkai teigia, kad ji padėtų ištaisyti šią nuolatinę nelygybę, įtrauktų vietos žmones į politiką, turinčią įtakos jų bendruomenėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją