Nigerijos valstijos, naftos turtinga Bajelsa ir šalies centre įsikūręs Kogis, yra dvi iš septynių šalies valstijų, kuriose dėl tam tikro teismo nuosprendžio gubernatorių rinkimai vyksta kitu metu nei visuotiniai rinkimai.

Bajelsos valstijoje rinkimai prasidėjo gana vėlai, miestuose nuvingiavo ilgos rinkėjų eilės. Rinkimai turi pasibaigti 14 val. vietos laiku (16 val. Lietuvos laiku), tačiau rinkimų pareigūnai sakė, kad visi, stovintys eilėje, galės balsuoti net ir pasibaigus nustatytam laikui.

Nepriklausoma Nigerijos rinkimų komisija (INEC) sakė, kad, baiminantis smurto, jo prevencijai buvo paskirta net 31 tūkst. policijos pareigūnų ir 87 guminės valtys. Šią savaitę Bajelsos valstijoje politinio renginio metu buvo nušautas radijo stoties darbuotojas ir sužeista daug žmonių, o Kogio valstijoje buvo sudegintas vienas rinkimų kampanijos biuras.

„Tiek Bajelsoje, tiek Kogyje jau buvo susidurta su keletu smurto atvejų“, – penktadienį sakė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“.

„Amnesty International“ gavo kelis skundus, kad kai kurių politikų rėmėjai taikosi į politinius oponentus“, – sakė organizacija.
Patys balsuotojai vylėsi, kad rinkimų diena bus taikinga.

„Norime laisvų, teisingų ir be kliūčių vykstančių rinkimų Bajelsos valstijoje. Visi turi teisę pareikšti savo nuomonę be persekiojimo ar gąsdinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Port Harkorto mieste gyvenantis tekstilės pardavėjas Josephas Cookey'is.

Namų šeimininkė Alice Ebere ragino „politikus užbaigti smurtą ir leisti žmonėms pareikšti savo norą“.