Dar antradienio vakarą Chartume didžiulės liepsnos apėmė žvalgybos tarnybų pastatą – abi pusės apkaltino viena kitą atakavus šį objektą ir tokiu būdu pažeidus 72 valandų trukmės paliaubas, sudarytas tarpininkaujant JAV ir Saudo Arabijai.

Trečiadienio rytą greta Chartumo esančio Omdurmano miesto gyventojai pranešė, kad artilerija pasigirdo praėjus vos kelioms minutėms po to, kai 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku pasibaigė pastarosios paliaubos.

Neramumai Sudaną apėmė balandžio viduryje. Tada tarp šios šalies kariuomenės ir sukarintos grupuotės RSF prasidėjo kruvini mūšiai.

Naujausios paliaubos sutapo su pirmadienį Ženevoje vykusia tarptautine donorų konferencija, kurios metu Sudanui buvo surinkta 1,5 mlrd. dolerių (1,37 mlrd. eurų) suma, skirta kovoti su valstybę ištikusia humanitarine krize ir padėti Sudano kaimyninėms šalims priimti nuo kovų bėgančius žmones.

Sudane ir anksčiau būta susitarimų dėl paliaubų, tačiau jie vis būdavo pažeidžiami.

Skaičiuojama, kad visos šalies mastu kautynės jau pareikalavo daugiau kaip 2 tūkst. gyvybių. Dėl kovų savo namus Sudane iki šiol paliko daugiau kaip 2,5 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją