„Demokratija nėra savaime suprantamas dalykas. Mes turime vis iš naujo ir iš naujo, kiekvieną dieną, kartu dėl jos dirbti“, – sakė konservatorių politikė sekmadienį per Vokietijos vienybės dienos minėjimo ceremoniją Halės mieste.

Ji sakė, kad kartais demokratijos pasiekimai vertinami pernelyg lengvabūdiškai.

Pasak jos, šiomis dienomis vis dažniau kėsinamasi į tokias kilnias vertybes kaip spaudos laisvė. Esame liudininkai, kai visuomenėje kurstomas nepasitenkinimas ir neapykanta, pasitelkiant melą ir dezinformaciją.

„Demokratija puolama“, – sakė A. Merkel. Todėl išbandymą patiria svarbus dalykas – visuomenės santarvė.

Kanclerė taip pat priminė išpuolius prieš žmones, kurie dirba bendram labui, pavyzdžiui, ugniagesius gelbėtojus ar vietos politikus.

„Į žodinę brutalizaciją ir radikalizaciją turi atsakyti ne tik tie, kurie tampa jos aukomis, bet ir visi kiti“, – sakė ji ir pridūrė, kad žodiniai išpuoliai pernelyg greitai perauga į smurtą.

A. Merkel priminė drąsias daugybės žmonių pastangas buvusioje Rytų Vokietijoje per 1989-1990 metų taikią revoliuciją ir sakė, kad niekada nereikėtų pamiršti, jog viskas galėjo susiklostyti kitaip.

Ji taip pat pagerbė demokratinius Rytų Europos judėjimus ir Vakarų partnerių paramą Vokietijos suvienijimo kelyje.

Vokietijos vienybės dienos iškilmės prasidėjo bendromis religinėmis pamaldomis, kuriose dalyvavo krikščionys, žydai ir musulmonai.

Pamaldose Šv. Pauliaus bažnyčioje Halės mieste, kuris, padalijus valstybę, atiteko Rytų Vokietijai, dalyvavo ir prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris bei A. Merkel, pati kilusi iš Rytų Vokietijos.

Po to Georgo Frydricho Hendelio koncertų salėje, pavadintoje 1685 metais šiame mieste gimusio kompozitoriaus vardu, vyko Vienybės dienos minėjimo ceremonija. Čia A. Merkel, po praėjusią savaitę vykusių federalinių rinkimų laikinai einanti kanclerės pareigas, pasakė vieną iš paskutiniųjų savo viešų kalbų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją