38-erių Jensas Spahnas jau kurį laiką griežtai kalba apie migraciją, kurią ketvirtadienį laikraščio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ straipsnyje pavadino „akivaizdžia problema“.

J. Spahnas yra jauniausias iš trijų įtakingų kandidatų, siekiančių perimti iš A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vairą.

Jis ir buvęs A. Merkel varžovas Friedrichas Merzas, kuris ketina sugrįžti į politiką po dešimtmetį trukusios pertraukos, pasisako už konservatyvesnę politiką nei dabartinė. Tuo metu CDU generalinės sekretorės Annegret Kramp-Karrenbauer požiūriai labiau atitinka kanclerės centristinį kursą.

A. Merkel pirmadienį paskelbė planuojanti pasitraukti iš valdančiosios partijos lyderės posto, bet pažadėjo ir toliau eiti kanclerės pareigas iki kitų rinkimų 2021 metai. Tokiu atveju CDU partijai prasidėtų pereinamasis laikotarpis, kuris gali tęstis trejus metus.

Per keletą neseniai įvykusių regioninių rinkimų A. Merkel centro dešinės blokas prarado dalies rinkėjų pasitikėjimą, o kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir kairiosios pakraipos Žaliųjų partija užsitikrino daugiau mandatų vietos asamblėjose.

J. Spahno teigimu, tokią nesėkmę CDU patyrė „visų pirma todėl, kad mūsų pačių pozicija nėra aiški“.

Itin svarbiu klausimu ministras pavadino saugumą ir pareiškė, kad „taip pat ne viskas yra gerai“ svarstant migracijos klausimą.

A. Merkel sprendimas 2015 metais įsileisti į Vokietiją apie milijoną pabėgėlių ir kitų migrantų buvo prieštaringai priimtas jos vadovaujamų konservatorių gretose.

„Sakome, kad to neturi pasikartoti, – parašė J. Spahnas. – Bet, ar tam pakankamai darome Vokietijoje ir Europoje?“

Savo homoseksualumo neslepiantis J. Spahnas mano, kad jo partija neturėtų „pakreipti (savo politikos) dešinėn“. Vis dėlto ministras įsitikinęs, kad šiai politinei jėgai būtina pradėti „realią kartų kaitą“.