„Moldovoje vykdomos reformos yra bene daugiausiai vilčių teikiantis poslinkis visame regione“, – sakė F. W. Steinmeieris po derybų su M. Sandu Moldovos sostinėje.

„Mes, vokiečiai, laikome save šio regiono partneriais ir gynėjais“, – pridūrė jis per pirmąjį istorijoje Vokietijos prezidento vizitą į Moldovą. Pasak jo, M. Sandu reformų programos sėkmė yra svarbi ne tik šaliai, bet ir visai Europai.

F. W. Steinmeieris įsipareigojo Moldovai skirti 10 mln. eurų paramos paketą, kuris padėtų užtikrinti energijos tiekimą ir sustiprinti sveikatos apsaugos sistemą.

Vokietija taip pat pasirengusi padėti vykdyti teisinės sistemos reformas, sakė jis.

M. Sandu paragino plėsti dvišalius ryšius. „Vokietija visada buvo svarbi ir patikima partnerė“, – sakė ji, ragindama didinti Vokietijos investicijas vienoje iš skurdžiausių Europos valstybių.

Praėjusių metų lapkritį, laimėjusi rinkimus buvusioje sovietinėje respublikoje, ji pakeitė savo pirmtaką, prorusišką prezidentą Igorį Dodoną, ir siekia glaudesnių savo šalies ryšių su Europos Sąjunga.

JAV išsilavinimą turinti ekonomistė M. Sandu užsibrėžė tikslą kovoti su korupcija maždaug 2,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Ji taip pat siekia sustabdyti masinę emigraciją, kuri pakenkė šalies ekonomikai.

F. W. Steinmeieris taip pat ketina susitikti su ministre pirmininke Natalija Gavrilita. Vokietijos prezidentas vadovauja verslo delegacijai ir kartu su M. Sandu atidarys Vokietijos ir Moldovos verslo forumą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)