„Norėčiau paprašyti atleidimo už tai, ką vokiečiai padarė jūsų protėviams“, – sakė F. W. Steinmeieris, lankydamasis Maji Maji muziejuje pietiniame Songėjos mieste, sakoma jo kalbos stenogramoje.

Tanzanija buvo Vokietijos kolonijų Rytų Afrikoje dalis, 1905–1907 m. ten įvyko vienas kruviniausių kolonijinėje istorijoje sukilimų. Ekspertai teigia, kad per vadinamąjį Maji Maji maištą buvo žiauriai nužudyta nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. vietos gyventojų, daugiausia dėl vokiečių kariuomenės sistemingo laukų ir kaimų naikinimo.

F. W. Steinmeieris sakė, kad Vokietija pasirengusi bendradarbiauti su Tanzanija siekiant įveikti praeitį. „Tai, kas čia įvyko, yra mūsų bendra istorija – jūsų ir mūsų protėvių Vokietijoje istorija“, – sakė jis ir pažadėjo „parvežti šiuos pasakojimus į Vokietiją, kad sužinotų daugiau žmonių mano šalyje“. „Noriu jus patikinti, kad mes, vokiečiai, kartu su jumis ieškosime atsakymų į neatsakytus klausimus, neduodančius jums ramybės“, – pridūrė jis.

Vokietijos prezidentas lankėsi muziejuje baigdamas trijų dienų kelionę į Tanzaniją. Antradienį F. W. Steinmeieris taip pat pažadėjo grąžinti Tanzanijai kolonijiniais laikais pagrobtus artefaktus. Po susitikimo su prezidente Samia Suluhu Hassan Dar es Salaame jis sakė, kad Vokietija pasirengusi bendradarbiauti dėl „kultūrinių vertybių ir žmonių palaikų grąžinimo“.

F. W. Steinmeierio kelionė sutapo su Didžiosios Britanijos karaliaus Karolio III vizitu Kenijoje, per jį taip pat buvo daug kalbama apie kolonijinę erą. Per pastaruosius 20 metų Vokietija pradėjo daugiau kalbėti apie kolonijiniais laikais padarytus nusikaltimus.

Vokietijos Pietvakarių Afrikoje, dabar Namibijoje, Vokietija atsakinga už masines čiabuvių Herero ir Nama žmonių žudynes, daugelis istorikų jas vadina pirmuoju XX a. genocidu. Vokietija grąžino Namibijai kaukoles ir kitus žmonių palaikus, tuo laikotarpiu išsiųstus į Berlyną. 2021 m. šalis oficialiai pripažino vykdžiusi genocidą Namibijoje ir pažadėjo milijardą eurų finansinės paramos aukų palikuoniams.

Vokietija taip pat pradėjo grąžinti kolonijiniu laikotarpiu pagrobtus kultūros artefaktus. Praėjusiais metais ji grąžino Nigerijai Benino bronzos kolekcijų eksponatus, senovines skulptūras iš Benino karalystės. XVI-XVIII a. metalinės plokštės ir skulptūros yra vieni labiausiai vertinamų Afrikos meno kūrinių, jie buvo britų išvežti XIX a. pabaigoje ir dabar yra išsibarstę po Europos muziejus.

Berlyno priešistorės ir ankstyvosios istorijos muziejus nuo 2017 m. tiria apie 1100 kaukolių iš Vokietijos Rytų Afrikos ir galiausiai ketina grąžinti palaikus atitinkamoms šalims. Rugsėjį muziejus pranešė, kad tyrėjai Tanzanijoje nustatė gyvus žmonių, kurių kaukolės buvo pagrobtos, giminaičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją