Vice.com praneša, kad kur jau kur, o rytinėje Vokietijos Saksonijos žemėje policija ir taip turi ką veikti pabėgėlių tema. Tik ne tiriant pabėgėlių tariamus nusikaltimus, o aiškinantis nacionalistų, radikalų išpuolius prieš pabėgėlių priėmimo centrus. Ne kartą buvo bandyta padegti ar kitaip nusiaubti prieglaudas.

Tačiau radikalų laidomos antys socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ sulaukia didžiulio atgarsio, tad policija negali nereaguoti – privalo pradėti ir tyrimus. Tai kainuoja daug laiko, o kaip vėliau paaiškėja – jis švaistytas tuščiai.


„Privalome informaciją patikrinti, o galiausiai tegalime pasakyti: viskas išsigalvojimai ir melas,“ – Vokietijos nacionalinio transliuotojo televizijai MDR sakė Leipcigo policijos atstovas spaudai Andreasas Loepki.

Jis pridūrė, kad kol kas nėra jokios gąsdinančios statistikos apie užfiksuotus nusikaltimus apylinkėse, kur yra laikinai apgyvendinami migrantai. Tačiau nerimstantys dešinieji radikalai tokiais faktais linkę netikėti, skleidžia sąmokslo teorijas, neva policija slepia tikrąją informaciją.

„Užtenka, kad koks puskvailis paskelbia kokią pusiau tiesą arba visišką išsigalvojimą, tuojau dar keli vartotojai pasidalina šia informacija, toliau dar keli. Taip greitai pasklinda žinia ir, žiūrėk, žmonės ima tikėti gandais, nes jais jau pasidalino 1-2 tūkstančiai. Ne, tai vis dėlto anaiptol nereiškia, kad paskleista tiesa“, – atkreipia dėmesį A. Loepki.

Todėl policija stengiasi užkardyti fantazuotojus, panikos lygioje vietoje skleidėjus ir apie tokias paskleistas antis taip pat praneša socialiniuose tinkluose.

Šviežiausias pavyzdys – „migrantų invazija“ Vokietijoje susirūpinęs pilietis praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose paskelbė, kad Leipcigo prekybos centre „Globus“ siautėjo pabėgėliai iš kaimynystėje esančio migrantų priėmimo centro. Fantazuotojas netgi paskelbė, kad teko uždaryti prekybos centrą, o policija pasitelkė sraigtasparnį. Tokia informacija skubiai dalinasi prieš Vokietijos islamizaciją nukreipto judėjimo Pegida atstovai, Leipcige jie pasivadinę Legida.

Kaip paaiškėjo, iš tiesų, nieko tokio nebuvo, prekybos centro savininkas išplatino paneigimą: „Nebuvo jokių išpuolių, nusikaltimų ar dar kokių panašių dalykų. Buvo paskleistas visiškas melas. Negalime teigti, kad pastaruoju metu, po pabėgėlių priėmimo centro įrengimo kaimynystėje, yra kaip nors išaugęs vagysčių skaičius prekybos centre.“

Vice.com pastebi, kad šiame melagingos ir neapykantą kurstančios informacijos sraute pro akis nepraslysta ir teisingos žinios, kurios rodo Vokietijos gyventojų geranoriškumą. Pavyzdžiui, žinia, kad vieno prekybos centro savininkas visas maisto prekes paaukojo pabėgėliams, feisbuke žmonės pasidalino net 29 tūkst. kartų.